Úrokové sazby klesnou: ČNB zasedá, koruna čeká změnu

Dnešní zasedání bankovní rady ČNB je klíčové pro korunové investory, očekává se snížení základní úrokové sazby na 5,75%. Americká centrální banka pravděpodobně ponechá sazby beze změny.

uniweb weby

Dnes bude pro korunové investory klíčovým dnem zasedání bankovní rady České národní banky (ČNB) ohledně měnové politiky. Očekáváme snížení základní úrokové sazby o 50 bazických bodů na 5,75%. Americká centrální banka, na druhou stranu, dnes pravděpodobně ponechá úrokové sazby beze změny. Letos očekáváme tři snížení po 25 bazických bodech, přičemž cyklus snižování dolarových sazeb začne nejpozději v červnu.

Americká centrální banka oznámí výsledek svého dvoudenního zasedání dnes. V souladu s tržním konsensem předpokládáme, že úrokové sazby zůstanou beze změny. První snížení očekáváme až v červnu a do konce roku naše prognóza zahrnuje pokles sazeb celkově o 75 bazických bodů. Poslední prognóza představitelů amerického Federálního rezervního systému (tzv. dot plot) pro letošní rok také očekává trojí snížení úrokových sazeb. Avšak vzhledem k posledním inflačním datům a trvající síle amerického trhu práce, by mohla nová zveřejněná prognóza obsahovat o jedno snížení méně. Prezident Fedu, Jerome Powell, pravděpodobně zdůrazní, že další kroky centrální banky budou závislé na nově zveřejněných datech. Rizika jsou nyní nakloněna ve směru pozdějšího snižování sazeb než v červnu.

Naopak česká centrální banka dnes bude pokračovat v cyklu snižování svých úrokových sazeb. Původně jsme očekávali výraznější snížení o 75 bazických bodů kvůli slabší ekonomice a rychlému poklesu inflace na dvouprocentní cíl ČNB. Nicméně po vyjádřeních centrálních bankéřů z minulého týdne o pokračující preferenci pouze pozvolných kroků jsme naši prognózu změnili. Viceguvernérka ČNB, Eva Zamrazilová, uvedla, že se na březnovém zasedání bude rozhodovat mezi snížením sazeb o 25 bazických bodů a 50 bazických bodů a zároveň vyloučila snížení skokového charakteru. Opakované snižování úrokových sazeb v průběhu roku pravděpodobně zůstane v oblasti 50 bazických bodů.

Koruna dnes oslabuje před zasedáním ČNB, zatímco dolar zpevňuje před zasedáním americké centrální banky. Na globálním trhu je silnější dolar negativně ovlivňuje kurz české koruny, která má tendenci mírně oslabovat. Kurz se postupně vyšplhal z ranních kotací u 25,20 CZK/EUR na odpolední 25,30 CZK/EUR. Oslabení koruny souvisí také s dnešním zasedáním ČNB, kdy investoři před snižováním korunových sazeb postupně uzavírají své krátké pozice na měnovém páru EUR/CZK.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy