Zemřel Imrich Gablech, válečný veterán a letec v barvách RAF

V pátek 16. prosince v ranních hodinách zemřel válečný veterán Imrich Gablech, který podstatnou část svého života prožil v Havlíčkově Brodě. Bylo mu 101 let, přesto se do posledních okamžiků živě zajímal o dění ve společnosti. Dokládá to i jeho účast ve volbách v posledních letech.

uniweb weby

Rodáka ze slovenského Hrachoviště, který měl velmi pohnuté osudy v době kolem druhé světové války, jmenovali v roce 2015 do hodnosti brigádního generála. Byl držitelem řady vyznamenání včetně Řádu Bílého lva za zásluhy a obranu a vyznamenán byl také v Polsku a rodném Slovensku.

Připomeňme, že na konci 30. let minulého století uletěl do Polska a chtěl bojovat proti nepříteli. Bohužel se ale dostal do ruského zajetí a na dva roky skončil v gulagu. Odtud putoval do Velké Británie, kde v barvách RAF sloužil převážně jako obsluha letiště u města Norwich. Po návratu do vlasti pracoval na letecké kontrole letiště Ruzyně a následně ho odveleli do Havlíčkova Brodu, kde byl v únoru 1949 zvojenské služby propuštěn a další jeho profesní život poznamenal tehdejší režim, do důchodu vykonával dělnické profese. Navíc několikrát skončil i ve vězení poté, co popisoval hrůzy gulagu.

Jedno z posledních velkých setkání Imricha Gablecha s veřejností se uskutečnilo loni na podzim, kdy slavil sté narozeniny. Gratulanty přivítal ještě i letos na podzim u příležitosti svých 101 narozenin.

Letos v květnu navštívil bývalého válečného letce v havlíčkobrodské nemocnici také slovenský prezident Andrej Kiska.

Oslavy 100. let Imricha Gablecha: Reportáž týdne od 6:28


Válečný veterán Imrich Gablech si volebního práva vážil a volil i v nemocnici: Reportáž 2:32


Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy