Zraněný orel mořský nalezen u Pelhřimova

Na Pelhřimovsku byl střelený orel mořský. Zvíře bylo neschopné letu a jeho zranění následkem střelby z brokovnice bylo předáno ochráncům přírody.

uniweb weby

V neděli 10. března dorazila zpráva o zraněném orlu mořském v lese nedaleko Pelhřimova. Okamžitě se do akce rozhoupali místní ochránci přírody. 'V minulosti se nám již stalo, že jsme se setkali se zraněným kánětem lesním, ale tentokrát se jednalo skutečně o orla mořského,' řekl Petr Marek, předseda Spolku pro ochranu přírody Pelhřimovska.

Podle zpráv ze záchranné stanice zlomeninu levého křídla způsobil pravděpodobně výstřel z brokovnice. Alena Konvalinová ze stanice Vlašim upřesnila, že rentgen před operací odhalil brok zaseknutý v oblasti loketní kosti. Policisté z oddělení hospodářské kriminality případ vyšetřují jako kruté zacházení se zvířaty.

Na Pelhřimovsku se pohybuje pouze několik párů orlů mořských a současný odhad české populace čítá přibližně 200 párů. Střelba na zvířata, která nespadají do kategorie lovné zvěře, je trestná. To platí dvojnásobně, pokud jde o kriticky ohrožený druh, kterým je i orel mořský.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy