Města a obce získají dotace pro moderní infrastrukturu

Česká vláda v rámci národního plánu obnovy vyčleňuje 500 milionů korun na financování přípravy veřejných investičních projektů. Fond bude podporovat širokou škálu oblastí, včetně zdravotnictví, školství, sociální péče, mobility, životního prostředí, kultury a inovací.

uniweb weby

Jako součást národního plánu obnovy vyčleňuje česká vláda 500 milionů korun na financování přípravy velkých veřejných investičních projektů. Tato finanční podpora nám poskytuje vhled do způsobu, jakým česká vláda hodlá zlepšit infrastrukturu a služby pro obyvatele v kraji Vysočina a  jiných regionech.

V rámci tohoto plánu bude možné využít finanční podporu na projektovou dokumentaci pro územní rozhodnutí, či stavební povolení, přípravu soutěžní dokumentace pro realizaci staveb, čí realizaci architektonické soutěže, ale i na přípravu smluv typu Design&Build, PPP nebo EPC. Jak nám přiblížila náměstkyně hejtmana pro oblast regionálního rozvoje Hana Hajnová, projekčně připravovat mohou žadatelé novou výstavbu či rekonstrukce v široké škále tematických oblastí od veřejných služeb ve zdravotnictví, školství či sociální péči přes mobilitu, životní prostředí, snižování emisí až po sport, kulturu či inovativní řešení v souladu s konceptem Smart City.

Finanční prostředky pro tento plán jsou alokovány v celkové výši 500 milionů korun, přičemž výše dotace na jeden projekt se může pohybovat v rozmezí 7,5 až 35 milionů korun, pokrývající až 100 % uznatelných výdajů bez DPH. Žádosti o podporu budou přijímány od 22. února do 31. května 2024 prostřednictvím elektronického systému MS2014+. Podmínkou tohoto plánu je zrealizování výstavby nebo rekonstrukce a získání kolaudačního rozhodnutí/souhlasu do 10 let od pořízení podpořené dokumentace.

Hana Hajnová upozorňuje na důležitost kvalitního a pečlivého investičního přípravku jako první krok a nezbytný předpoklad pro úspěšnou realizaci a obnovu infrastruktury v obcích a kraji pro obyvatele. Náměstkyně také vyjadřuje svou radost, že Národní plán obnovy nezapomíná na klíčovou fázi veřejných investic a věří, že podpora usnadní investorům přípravu nových projektů i ve Vysočině.

Podrobné informace a dokumentace k výzvě jsou ke stažení na webových stránkách Ministerstva pro místní rozvoj a kontaktní dostupnost Ivety Fryšové, odboru regionálního rozvoje na Krajském úřadě Kraje Vysočina.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy