Dny otevřených ateliérů také v Jaroměřicích nad Rokytnou

Šestý ročník podzimní slavnosti výtvarného umění a uměleckých řemesel se v regionu Vysočina uskutečnil v letošním roce o prvním říjnovém víkendu ve dnech 1. a 2. října. V Jaroměřicích nad Rokytnou se zapojil po čtvrté svými dřevořezbami, především plastikami a sochami Jiří Kafuněk, třebíčský rodák, který šestým rokem žije a tvoří právě ve zdejším městečku, v rodinném domě v Čelakovského ulici.

uniweb weby

U starého rakouského mistra vyučený truhlář se vedle své práce, která ho živila, začal kolem roku 2010 věnovat uměleckému dřevořezbářství.  V tomto roce spatřila světlo světa jeho první významnější dřevořezba, kterou byl anděl. Motiv anděla ostatně provází celou další mistrovu tvorbu. (Anděl, Anděl svědomí, Anděl s černými křídly.) Jednoho anděla si zvolil jako svůj symbol, který ho doprovází na všech výstavách a kterého by podle svých slov nikdy neprodal. Jak sám říká, anděl je téma velmi vděčné. Nikdo ho v podstatě na vlastní oči neviděl a každý ho vnímá svýma očima, každý jinak. A každý může být andělem, jen ne každý se jím skutečně stane.
Ovšem skutečný podnět mistrovy tvorby je zcela pozemský. Rád vypráví o tom, jak mu jeho pes zničil keramickou sochu vodníka a on se záhy rozhodl udělat si nového a sáhl právě po dřevu. A protože se mu tato práce podařila a zalíbila, věnoval se jí nadále, až se stala jeho koníčkem. Dodnes vytvořil podle svých slov na sto padesát soch a plastik, z toho asi třetina představuje sochy velké a větší.
Veřejnost v Jaroměřicích měla možnost seznámit se s díly mistra Jiřího Kafuňka už třikrát, a to v samostatných výstavách, které uspořádal v letech 2014 až 2016 Barevný svět, o. p. s., v prostorách kavárny Splněný sen. Při druhé výstavě v roce 2015 věnoval autor Barevnému světu jako sponzorský dar dřevořezbu anděla Stop válkám, jejíž následný prodej přinesl sdružení finanční prostředky na pořízení věcí, nezbytných ke zkvalitnění života klientů centra.
Jako materiál poslouží mistrovi jakékoliv dřevo, nejlépe ale z listnatého stromu, a musí být ovšem nejméně tři roky staré, vyschlé a vyzrálé. Vhodná je lípa, bříza, třešeň, olše, mistr ale pracuje i s dřevy tvrdšími jako je jasan, ořech či jilm. Mistr Kafuněk tvrdí, že všechna dřeva jsou krásná, žádné neupřednostňuje, jen se s každým musí pracovat jinak. Za naše nejvzácnější dřevo ale on sám považuje jilm. 
Náměty, které ho osloví a které si sám předem načrtne, hledá autor nejen na světě nebeském (Anděl, Ježíš), ale především na Zemi a kolem sebe. Velkou inspirací mistra jsou ženy (výstava Žena, Jaroměřice nad Rokytnou, Kavárna Splněný sen, duben-květen 2016) a svojí vizáží charakterističtí a profesí významní lidé. Jedním z nich je například mistr zpěvu Karel Gott, čtyřicetinásobný držitel Zlatého slavíka. (Výstava Žena, Jaroměřice nad Rokytnou, Kavárna Splněný sen, duben-květen 2016). Mistr Kafuněk prozradil, že v duchu už pracuje na ztvárnění další osobnosti, kterou by měl být český folkový písničkář Jarek Nohavica.
Celá řada soch nese třeba jen abstraktní název (Chudoba, Svědomí), někdy i s konkrétnější podobou (Vlasy, Křídla, Stín, Třešnička, Torzo, Protahnutí, Rty, Vidím Tě), ale za většinou z nich stojí stále žena (Tulačka, Vodní víla, Gymnastka, Cikánka, Zlatovláska, Dívka z ořechu, Žena kmene Makondi, Nejistá, Jiná, Spolu). 
Pozornějšímu návštěvníkovi umělcova ateliéru samozřejmě nemohou uniknout i sošky z říše živočišné (Sova a Kobra) a pohádkové (Vodník , Nad Vodník, Čert). 
Řadou dřevořezeb reaguje autor na události, které náš svět obklopují (Zeměkoule na vlásku, Raněná Evropa, Stop válkám, Evropo dej).  V tomto smyslu stojí za zmínku socha Totem lidstva, kterou tvoří Tutanchamon, Budha, Kristus, černoška a dvě ženy světlé pleti - Evropanka a Asiatka. Ti všichni jsou symbolem toho, co vrhá lidstvo tisíce let zpět. Je to lidská nenasytnost, závist a ješitnost, které jsou zdroji všech válek a všeho zla na světě.
Každý rok mohou návštěvníci města Jaroměřic nad Rokytnou obdivovat na náměstí u morového sloupu v čase svátků vánočních betlém v životní velikosti. Mistr Kafuněk je autorem i dalšího betlému, k němuž každý rok vyrábí další a další figurku. Neobvyklá je i trojice králů v podobě tří českých prezidentů (Tři králi po česku), které k betlému vyrobil mistr během šesti dní před vánoci v roce 2013.
Návštěvníky letošního dne otevřených dveří vítal před domem současný ministr financí Babiš (topol s lipovou hlavou) a všech zhruba šedesát návštěvníků, kteří se rozhodli vejít dále, rozhodně nelitovalo. Čekalo na ně totiž dalších na sedmdesát nádherných soch a plastik, z nichž některé byly v letošním roce i prodejné.
V ateliéru mistra Kafuňka byla několika malbami představena současná tvorba mladé jaroměřické amatérské malířky Hedy Kuželové, jejíž práce jsou zaměřeny na krajinu, zástavbu v krajině, zátiší a kuchyňské motivy. Jedná se o adjustované a zarámované malby olejem na plátně, dřevě a sololitu.  


Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy