Drakiáda 2016 v Havlíčkově Brodě

V sobotu 1. října měli v restauraci Rozvoj v Havlíčkově Brodě setkání muzikanti, kteří hráli ve Vojenské hudbě. Asi už jen pamětníci znají historii Vojenské hudby v Havlíčkově Brodě.

uniweb weby

„Posádková hudba ve Znojmě byla zrušena v roce 1967. Část muzikantů přešla do Havlíčkova Brodu, kde tehdy vlastně vznikalo Velitelství 4. tankové divize, které mělo požadavek na vojenskou hudbu, tak byla založena Vojenská hudba Havlíčkův Brod. To byl náš oficiální název. Nebyli jsme však Posádkovou hudbou, jak nás mylně nazývali dříve a ještě i dnes,“ vysvětlil Václav Václavík, který organizuje sraz muzikantů. Léta ubíhala, kádr muzikantů se stále více upevňoval, a když to bylo v tom nejlepším, tak „někdo“ jedním šmahem zrušil Vojenskou hudbu. Bylo to 24. září 1991.
Díky tomu, že ve Východočeském kraji existovala ještě Posádková hudba v Hradci Králové nebo také nazývaná Hudba čs. letectva,  tak tehdy odešlo třináct muzikantů posílit řady stárnoucích muzikantů do Hradce Králové, odkud se pomaličku jeden po druhém vytráceli do civilu nebo do důchodu. Od roku 1993 se scházejí bývalí muzikanti Vojenské hudby Havlíčkův Brod na srazu, který má název Drakiáda. Není to jednoduché pozvat všechny muzikanti, kteří hráli v Havlíčkově Brodě. „Za celou dobu Vojenské hudby v Havlíčkově Brodě se celkem vystřídalo asi 150 muzikantů – vojáků z povolání i vojáků základní služby. Všechny žijící muzikanty se snažím pozvat buď mailem nebo pomocí SMS. Nedovedu si představit, kdybych všem posílal pozvánku klasickou poštou. Termín srazu je hodně let stejný a scházíme se první sobotu v říjnu. I když je termín daný, bohužel se nás schází poskrovnu. Muzikanti jsou aktivní a hrají zrovna v termínu srazu,“ uvedl Václav Václavík.
Na srazu se setkali muzikanti nejen z Havlíčkova Brodu a okolí, ale i „z ciziny“. Ze Slovenska, konkrétně z Topolčan, přijel Karol Beluský, který hrál ve Vojenské hudbě jako voják základní služby v letech 1972 až 1974. Na srazu si Karol posteskl: „Nemají tady borovičku. Všichni jsme muzikanti a dnes si tady nezahrajeme ani nezazpíváme!“  Sraz dříve pořádal Otakar Hanáček, který příští rok oslaví kulaté jubileum „80“ let. Štafetu po něm převzal Václav Václavík. „Všichni vojáci z povolání sloužící u Posádkových, či Vojenských hudeb vystudovali čtyřletou Vojenskou hudební školu Víta Nejedlého v Roudnici nad Labem - (VHŠ-VN), zakončenou maturitou. Později VHŠ-VN byla přejmenována na Vojenskou konzervatoř a přidali dva roky studia navíc. Bohužel Vojenská konzervatoř v Roudnici nad Labem byla zrušena po 85 letech 31. srpna 2008,“ řekl Václav Palička, poslední kapelník Vojenské hudby Havlíčkův Brod. Vojenská konzervatoř v Roudnici nad Labem byla založena v roce 1923 a za svoji pětaosmdesátiletou existenci vychovala 4025 hudebníků. Drakiáda 2017 bude v sobotu 7. října.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 10.10.2016 21:10




0 +
 

Hlavní zprávy