Dýňobraní v Zahradnictví Loucký v Jaroměřících nad Rokytnou

O víkendu proběhla v Zahradnictví manželů Louckých v Jaroměřicích nad Rokytnou v pořadí třetí podzimní akce, nazvaná podle oblíbené a všestranně využitelné podzimní zeleniny - dýně, Dýňobraní.

uniweb weby

Návštěvníci Zahradnictví Loucký si měli možnost po oba dny prohlédnout a případně i hned zakoupit kromě standartně sezonně nabízených produktů i domácí, a hlavně bez chemie vyrobené, marmelády, mošty, sirupy a zavařeniny. 
Poprvé byla v letošním roce zařazena do programu i ochutnávka a hodnocení marmelád, a to jak klasických, jakými jsou marmeláda jahodová, meruňková, rynglová, ale i v našich zemích poněkud netradiční marmelády dýňová se zázvorem nebo muškátová s rakytníkem. Body udělovali posuzovatelé přidělením určitého počtu kuliček. Ta, která obdržela největší počet kuliček, byla vybrána jako nejkvalitnější a nejchutnější. Překvapením pro mnohé labužníky byla jistě i letošní specialita -  dýňová hořčice. Pokud se týče vlastních dýní, tak na výstavě byly vystaveny dýně muškátové, máslové, oříškové a například i dýně z provence Francie. Zajímavou chuť měla dýňová polévka podávaná s kousky bílého pečiva, chutné byly i dýňové sladké koláčky do ruky, řepové taštičky i slané pečivo s dýňovými semínky, vše ze Sladké chaloupky Marie Chaloupkové z Jaroměřic nad Rokytnou. Znalci dobrých vín mohli degustovat zakoupené vzorky znojemských prvotřídních červených a bílých vín ročníku 2015 z Nového Šaldorfa. Ke koupi byla i sterilovaná nakládaná zelenina, kečupy a další pochutiny.
Zahradnictví manželů Louckých
v Březinově ulici v Jaroměřících nad Rokytnou je rodinná firma, která se na trhu pohybuje od roku 1991. Na zhruba osmi stech metrech čtverečních krytých ploch a na tisících metrech čtverečních venkovních prostor se zabývá pěstováním a následným prodejem okrasných rostlin, zeleniny a ovoce. V současné době se zaměřuje zahradnictví na pěstování balkonových květin (více než dvě stě druhů a variet), skalniček a konifer. V běžné nabídce zahradnictví najdeme i chryzantémy, velkokvěté, drobnokvěté i převislé macešky, petrklíče, v říjnu pak na rozloze o jednom a půl hektaru ovocného sadu ovocné dřeviny jako je jabloň, slivoň, hrušeň, broskev, meruňka, ryngle, třešeň a višeň, tedy odrůdy, vhodné pro naši zeměpisnou polohu a také jehličnany.
V prodeji jsou i sazenice méně známého ovoce jako jsou kiwi, goji, indiánská borůvka, kamčatská borůvka, schizandra, arónie, kanadské borůvky, brusinky a rakytníky.  
 Na své si v zahradnictví přijdou i bylinkáři a kořenáři, kteří si zde mohou pořídit curry, divokou majoránku, levanduli, na devět druhů máty, šalvěj či tymián.
Pokud se týče zeleniny, tak z celého základního původního širokého spektra, zahrnujícího mrkev, celer, rajčata, papriky, okurky, cibuli, zelí a brambory se firma v současné době soustředí především na pěstování brambor a zelí. Všechny výpěstky jsou určeny pouze pro vlastní odběr, nikoliv do sítě prodejních řetězců.
 Kvalita, produktivita a efektivita firmy spočívá především v rodinném přístupu. Všichni zde mají odborné vzdělání a všechny rostliny jsou místní a pěstují se pouze v Jaroměřicích nad Rokytnou. Rostlinný materiál k dalšímu dopěstování i osiva nakupuje firma u renomovaných českých a světových firem, čímž si zajišťuje kvalitu svých výpěstků
V Jaroměřicích nad Rokytnou využívají zahradníci, zahrádkáři a zájemci ještě služby druhého zahradnictví, a sice na ulici Chelčického. Jedná se o Zahradnictví Vejtasa, které se specializuje na pěstování a prodej trvalek, skalniček, okrasných dřevin, rostlin do jezírek či travin, zajišťuje provádění výsadby a údržby okrasné zeleně a v jeho nabídce jsou i jehličnaté, listnaté a pnoucí dřeviny, živé ploty a doplňkový zahradnický materiál. Rozhodně se tedy nejedná o žádnou konkurující firmu, jak by se na první pohled mohlo zdát.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 17.10.2016 19:27




0 +
 

Hlavní zprávy