Hudbou proti demolici telčského Růžku

V pondělí 15. srpna proběhl na rohu ulic Masarykova a Staňkova v Telči Koncert pro Růžek. Počasí akci přálo, a tak za účasti asi 140 návštěvníků zahráli a akci podpořili Swing trio Telč, Novotnovy sestry, Lubica Christophory, Ondřej Galuška a Don Burizon.

uniweb weby

Akce se uskutečnila v rámci petiční kavárny, takže nechyběla dobrá káva, domácí mošty, cider a ochutnávka sladkých dobrot, které napekli jak organizátoři, tak sami návštěvníci. Podvečer měl atmosféru milého sousedského setkání, povídalo se, vzpomínalo na historii hotelu, lidé se vyptávali, ale také navrhovali, jaké využití objektu by se jim líbilo. Na místě se podepisovala petice proti demolici a za zachování souboru objektů Na Růžku. Organizátoři z iniciativy Nechte Růžek žít informovali o novinkách v této kauze a už v průběhu koncertu oznámili radostnou zprávu, že bylo dosaženo hranice tisíc podpisů.

Koncert byl další akcí na podporu zabránění demolice dominantního nárožního souboru tří objektů, z nichž nejvýznamnější je historizující z roku 1903 se secesními prvky, dřívější Hotel U Nádraží. Objekt byl postaven v této lokalitě jako první, a tak předurčil urbanistickou tvář této části města. Dodnes tvoří dominantní zakončení několika důležitých městských tepen. Nyní je na Růžek vystaven demoliční výměr a na jeho místě připravuje developer novostavbu a v zahradách výstavbu velkého supermarketu. Nezávislé uskupení lidí, kteří nesouhlasí s demolicí budov zahájilo 23.5. sběr podpisů pod petici proti demolici objektů http://nechteruzekzit.webgarden.cz/rubriky/petice a připravuje další kroky na jeho záchranu. Proběhl už 23. května happening - živý řetěz kolem budovy, 9. června petiční kavárna pod širým nebem a 28. června přednáška Jiřího Bláhy Historické proměny telčského Podolí. Přednáška měla úspěch, proto se uvažuje o dalším pokračování na podzim. 

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 16.08.2016 08:54




0 +
 

Hlavní zprávy