Kameny zmizelých v Chotěboři

Položení kamenů zmizelých se uskuteční ve středu 3. srpna v 9.00 před budovou Informačního centra v Chotěboři.

uniweb weby

Položení třech kamenů zmizelých je aktem znovushledání rodiny Schenkelových, která byla vyvražděna v Osvětimi v prosinci v roce 1944. Pokládku vykoná zakladatel projektu Gunter Demnig.

Co jsou kameny zmizelých a proč právě v Chotěboři?

Stolpersteine, česky Kameny zmizelých, místo kzakopnutí, ale také kzamyšlení, to jsou dlažební kostky smosazným povrchem vsazené do chodníku před domy obětí holocaustu a nacistického režimu. Pokládají se před dům, zněhož byl dotyčný člověk nacisty deportován do koncentračního tábora a tam zavražděn.

V souvislosti s přesídlením chotěbořského informačního centra do budovy čp. 257 ve Fominově ulici se objevily informace, že tento dům má svou neblahou minulost. Prostory, kde je umístěno IC, od roku 1914 vlastnila židovská rodina Schenkelova. Bydleli zde rodiče se synem. Továrník Max Schenkel měl na prostranství za domem tkalcovnu, ve které se nejprve na ručních tkalcovských stavech a následně mechanických stavech vyráběly vlněné látky a bytové tkaniny.

Vobdobí rasové perzekuce za druhé světové války byl dům jedním ze tří, kam byly vroce 1942 sestěhovány židovské rodiny před odsunem do koncentračních táborů. Většina znich se domů už nikdy nevrátila.

Kámen zmizelých se bude pokládat za Irmu Schenkelovou, Mayera Maxe Schenkela a jejich syna Zdeňka.

Podle dalších informací nikdo zrodiny nepřežil a nepodařilo se najít ani další příbuzné této rodiny.

Gunter Demnig (* 27. října 1947 v Berlíně) je německý umělec, který vešel ve známost zejména svým projektem Stolpersteine.

Demnig studoval pedagogiku umění (a také průmyslový design) v Berlíně, později v Kasselu. Jméno si udělal svou myšlenkou pomocí tzv. Stolpersteine poukázat na oběti nacismu.

První dva Stolpersteine byly položeny na vyžádání zakladatele rakouské zahraniční služby Andrease Maislingera s povolením města St. Georgen (poblíž Salcburku). Dnes lze jeho kameny najít mimo Německa i v mnoha dalších zemích, mimo jiné i v České republice.

Gunter Demnig byl několikrát vyznamenán, mimo jiné obdržel 4. října 2005 Německý záslužný kříž (Bundesverdienstkreuz) za svůj projekt Stolpersteine.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy