Na Burze filantropie bylo podpořeno šest projektů v hodnotě 180 tisíc korun

Druhý ročník Burzy filantropie proběhl ve středu 13. června 2018 v sídle jihlavském Kraje Vysočina. Celkem 180 000 korun bylo rozděleno mezi šest projektů neziskových organizací z Jihlavska.

uniweb weby

Druhý ročník Burzy filantropie proběhl ve středu 13. června 2018 v sídle jihlavském Kraje Vysočina. Celkem 180 000 korun bylo rozděleno mezi šest projektů neziskových organizací z Jihlavska. Donátory při prezentacích zaujaly projekty organizace ŽIVOT 99 Jihlava, Centra pro rodinu Vysočina, telčského Sdílení, nebo Oblastní charity Jihlava. „Se štědrostí a podporou donátorů se učíme pracovat. Obě strany, jak dárci, tak obdarovaní se musí výhody Burzy filantropie naučit zúročit ve svůj prospěch. Hledání společných cílů má smysl a v budoucnu může pro obě strany představovat společenskou výhodu a prospěch,“ říká náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast sociálních věcí Pavel Franěk.

Burza filantropie je transparentní nástroj podpory neziskových projektů, ale zároveň platformou pro setkávání a spolupráci mezi neziskovým a podnikatelským sektorem a státní správou. Do finálního kola veřejné prezentace postupují ve veřejném hlasování a hlasování zapojených donátorů pouze nejúspěšnější projekty.  Kvalita jejich projektového záměru, zpracování a v neposlední řadě také způsob osobní prezentace, ovlivňují to, zda se donátoři rozhodnou projekt podpořit, případně v jaké výši. Podle daných kritérií a s přesnou časomírou přistupují neziskovky k prezentacím velmi kreativně,  jsou tak často zábavné, ale také poučné a umožní dobrý vhled do celé jejich činnosti. Donátoři oceňují možnost setkat se s realizátory projektů, klást jim otázky, jak prezentovanému projektu, tak k činnosti organizace nebo dalším detailům, které je zajímají.


Na středeční Burze filantropie tak byly podpořeny projekty organizace Život 99 Jihlava, které si bude moci zakoupit nové stanice pro monitoring zdravotního stavu a bezpečí svých klientů.  Centrum pro rodinu Vysočina bude s podporou, kterou získalo realizovat program na pomoc osamělým seniorům a program pro školní děti, které potřebují pomoc se zvládnutím učiva. Obecně prospěšná společnost Sdílení z Telče, která provozuje mobilní hospic, obdržela příspěvek na novou pracovní sílu a Oblastní charita v Jihlavě chce darovanou částku použít na zakoupení zvukové aparatury pro své klienty.


Donátoři ovšem využili také principu tzv. „divoké karty“ a podpořili menšími dary také některé přihlášené projekty, které se na včerejší Burze filantropie neprezentovaly. Šek na materiální podporu od Biofarmy Sasov si tak odnesl jihlavský spolek Děti a stromy, který provozuje dětský lesní klub Hájenka a také telčský spolek Na Větvi, který rovněž provozuje lesní klub.


„Jsem ráda, že se Burza filantropie na Vysočině úspěšně rozvíjí a ráda bych poděkovala všem zapojeným donátorům, společnosti M-Soft.cz, zástupci portálu City.cz, panu Dokulilovi, skupině Medesa, společnosti Böhm-čalouněný nábytek, Autocentru Bupi, Biofarmě Sasov za jejich podporu a aktivní účast na letošní Burze v Jihlavě.“, řekla Zuzana Pěchotová, předsedkyně pořádající organizace KOUS Vysočina.

Burza filantropie je na Vysočině realizována díky projektu podpořenému Evropským sociálním fondem, pořádá ji KOUS Vysočina, z.s.  ve spolupráci s Koalicí nevládek Pardubicka. Další akcí v rámci Burzy filantropie je seminář Fundraising a péče o dárce, který se bude konat 18. června 2018 v sídle Kraje Vysočina v Jihlavě.


Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 14.06.2018 15:07




0 +
 

Hlavní zprávy