Na Cenu NPÚ Patrimonium pro futuro nominovali památkáři obnovu domu v Telči

V letošním roce probíhá už čtvrtý ročník Ceny Národního památkového ústavu (NPÚ) Patrimonium pro futuro, jejímž cílem je vyzdvihnout zásluhy o záchranu kulturních památek, významné objevy a nálezy, příklady kvalitních oprav či restaurování a úspěšné prezentace kulturního dědictví. Vysočinu bude reprezentovat komplexní obnova domu v Palackého ulici čp. 29 v Telči.

uniweb weby

Obnova domu, která  zahrnovala stavební prvky i pokojové výmalby,  patří k nejvýznamnějším realizacím uplynulého roku v Kraji Vysočina. Zásadním objevem během obnovy jsou renesanční záklopové trámové stropy ve dvou místnostech, gotické okno a sedlový portál. Hodnotnou je rovněž pokojová výmalba v patře z 19. a počátku 20. století. Během této příkladné obnovy, která navrátila starobylému domu důstojný vzhled, byly veškeré zásahy provedeny velmi citlivě a památkové hodnoty samotného objektu zůstaly zachovány.  

„Velké ocenění patří majiteli objektu za úsilí a vlastní snahu, které do procesu realizace obnovy objektu neustále vkládal. Všechny opravy plně respektují skutečnost, že se jedná o obnovu historické architektury s přímou vazbou na památkově chráněné území města Telče. Jedná se skutečně o příkladnou obnovu“, konstatovala ředitelka územního odborného pracoviště Národního památkového ústavu v Telči Martina Indrová.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy