Největší bleduliště v Kraji Vysočina je v plném rozkvětu

Typicky jarní květina bledule se kromě zahrádek vyskytuje také v přírodě. Pokud má vhodné podmínky v podobě vlhké louky nebo lesa, může vytvořit až bledulové pole. Takovým přírodním úkazem se může pyšnit Telčsko.

uniweb weby

Bleduliště v lese Jechovec u Staré Říše na Telčsku v těchto dnech kvete na maximum. Každý rok tuto bílou nádheru o rozloze dva a půl hektaru jezdí obdivovat řada návštěvníků. „Rok co rok sem jezdí víc lidí. Odhaduji to na stovky,“ vypočítává starosta Staré Říše Zdeněk Svoboda. Podobných lokalit je v Česku kolem sto padesáti.  Například u obce Chlébské na rozhraní Jihomoravského kraje a Vysočiny se bledulím jarním také daří více než dobře. 

Jechovec je podmáčená olšina, která rostlinám svými podmínkami vyhovuje. Podle Svobody se ale bledulové pole postupně zmenšuje. „Je to způsobené hlavně suchem, kvůli němu se bažina stahuje a začíná vysychat,“ popisuje starosta. Lokalita byla vyhlášena chráněnou památkou před více než pětatřiceti lety. Místo také často využívají páry k romantickým procházkám. „S přítelkyní se chodíme podívat každý rok,“ poukazuje Vít Kadlec.

Lidé, kteří se chtějí na jechovecké bledule vidět, by si měli pospíšit. Právě teď totiž podle učitele biologie Pavla Macků kvetou nejvíce. Přibližně za čtrnáct dní začnou pomalu odkvétat, vše ale také závisí na počasí. 

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy