Pelhřimov má ve finále Pečovatelku roku

Když před sedmi lety odešla Anna Řádová z pelhřimovské nemocnice, kde celý život pracovala jako zdravotní sestra, nedovedla si představit, že by v důchodu přestala pomáhat lidem. Od té doby pracuje jako zdravotní sestra a pečovatelka domácí hospicové péče, osobní asistence a pečovatelské služby Oblastní charity Pelhřimov.

uniweb weby

Nyní je mezi pěti finalisty ocenění Národní ceny sociálních služeb v kategorii Pečovatelka roku v terénních službách. 

Anna Řádová je zároveň jediným zástupcem Vysočiny mezi všemi finalisty tohoto ocenění s celkem čtyřmi kategoriemi. Od 20. do 31. října pro ni můžete hlasovat v rámci Ceny veřejnosti za rok 2017 na stránkách www.pecovatelkaroku.cz

Do Národní ceny sociálních služeb nominovaly paní Řádovou její kolegyně z pelhřimovské charity, které si její práce i jí jako člověka velmi váží. „Tato práce mi dělá radost, těší mě, že se o lidi můžu starat, mám je ráda. Práce ve zdravotnictví mě bavila celý život. Na rozdíl od práce zdravotní sestry v nemocnici mám teď v domácím hospicu větší klid na práci, starám se vždy o jednoho člověka. Můj obdiv mají lidé, kteří se o nemocného doma starají 24 hodin denně, což je pro dotyčného velký přínos. My jako pečovatelky pomáháme jen pár hodin denně. O to více si vážím toho, že nás vždy rodina velmi rychle přijme mezi sebe,“ říká skromně paní Anna Řádová.
Domácí hospicová péče IRIS Oblastní charity Pelhřimov, kde jako pečovatelka a zdravotní sestra pracuje, funguje od roku 2008. Je určena vážně nemocným lidem v posledních fázích nevyléčitelného onemocnění, kteří nechtějí strávit své poslední chvíle v nemocnici, ale doma se svou rodinou. V roce 2017 pelhřimovská charita v rámci hospicu doprovodí celkem zhruba 40 klientů v jejich posledních dnech a týdnech po celém okrese Pelhřimov. Většinou se jedná o onkologická onemocnění. Součástí práce pečovatelek je pohotovost sedm dní v týdnu, 24 hodin denně s výjezdem ke klientovi do jedné hodiny. „Kolegyně Anička je nesmírně obětavý člověk, tato práce je pro ni posláním a i v důchodovém věku ji dělá opravdu naplno, což je obdivuhodné. Přišla k nám pracovat, protože si nedovedla představit, že by už nepomáhala lidem. S rodinou, pro kterou zrovna pracuje, mívá krásný vztah. I my si ji velmi vážíme. Navíc kdykoliv bylo a je potřeba, zastává více práce, než spadá do jejího polovičního úvazku. Dokáže vyhovět a v naléhavých případech sloužit za kolegyně noční služby a podobně.  I když se jednalo například o Vánoce, kdy některé kolegyně chtěly být doma s malými dětmi, Anička službu také zastala,“ přibližuje paní Veronika Kovářová, koordinátorka Domácí hospicové péče IRIS.  

Ocenění Národní ceny sociálních služeb vyhlásily už popáté Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR a Diakonie ČCE v rámci Národní ceny sociálních služeb. Cena si bere za cíl ocenit sociální pracovníky a pracovníky v sociálních službách, tedy pečovatelky, působící ve všech druzích sociálních služeb. Zároveň by měla zviditelnit práci jednotlivců, zvýšit prestiž a společenské uznání těchto profesí a podpořit pozitivní motivaci zaměstnanců v tomto nelehkém povolání. Slavnostní ocenění finalistů a vyhlášení vítězů jednotlivých kategorií se bude konat 7. listopadu 2017 na Novoměstské radnici v Praze od 13.00.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy