Pomáhejme slaným dětem, tvrdí v Rozsochatci

Evropský den pro cystickou fibrózu se slaví každoročně 21. listopadu, po celé republice se v tento den konají benefiční akce s názvem Větrníkový den, za účelem zvýšení povědomí o tomto nevyléčitelném onemocnění, které postihuje především dýchací a trávicí ústrojí. Ve čtvrtek 17. listopadu si ho připomněli také v Rozsochatci.

uniweb weby

V Rozsochatci se zapojují do akce už čtvrtým rokem mladí hasiči a členky Svazu žen. V sále obecního domu se vždy koná tvořivá dílna pro všechny věkové kategorie.  Tentokrát využili volného dne a dílnu uspořádali ve čtvrtek v podvečer. Větrníčky, které zde vyrobili, budou využity na Běhu pro slané, který se bude konat v Knyku 10. června 2017. Rovněž vybrané drobné finanční příspěvky pomohou slaným dětem. Někteří z přítomných donesli také občerstvení ve tvaru větrníčků.

Větrník
symbolizuje ztížené dýchání slaných dětí, řada z nich ho nedokáže ani roztočit. Nemocným cystickou fibrózou se někdy říká slané děti, protože mají až pětkrát slanější pot. Nemocné CF a jejich blízké z celé ČR sdružuje Klub nemocných cystickou fibrózou. Klub poskytuje základní a odborné sociální poradenství, poskytuje psychosociální péči, chrání zájmy a práva nemocných, přispívá nemocným na náklady spojené s léčbou, spolupracuje s centry pro léčbu CF, informuje veřejnost o problematice CF a vede veřejnou sbírku na pomoc nemocným CF.
 
Pomoc však mohou nabídnout i ostatní:
- jednorázovým finančním darem nebo jeho zprostředkováním
- věcným darem nebo jeho zprostředkováním
- umožněním bezplatného užívání firemních služeb 
- uspořádáním či spoluorganizací benefiční akce s výtěžkem pro nemocné CF
- dobrovolnickou činností
- vlastními znalostmi a zkušenostmi
- šířením informací o CF ve svém okolí
- mediální podporou- napište o Klubu nemocných CF, uspořádejte besedu, pozvěte zástupce klubu do rádia či televize
- tipy a další náměty na možnosti spolupráce s Klubem nemocných CF
Pomoc je možná i odesláním dárcovské SMS ve tvaru DMS SLANEDETI na telefonní číslo 87 777. Cena DMS je 30 Kč. Každá pomoc je vítaná a možná právě i vy můžete něco nabídnout.

Více na www.cfklub.cz a www.darcvovskasms.cz.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 17.11.2016 20:27




0 +
 

Hlavní zprávy