Romantika a láska na zámku ve Valči u Hrotovic

Jedním z míst konání Mezinárodního festivalu Petera Dvorského bývá také velký historický sál zámku Valeč u Hrotovic. Právě ten se stal ve středu 10. srpna místem uskutečnění v pořadí třetího koncertu právě probíhajícího osmnáctého ročníku nazvaného Na křídlech lásky.

uniweb weby

Hlavním tématem letošního slavnostního koncertu byla láska a milostný cit ve svých nejrůznějších podobách. Jako láska mezi mužem a ženou, láska mezi milenci, láska rodičovská nebo láska vlastenecká, láska opětovaná i odmítaná…

Snad nejblíže ktomuto tématu má rakouský klasicistní hudební skladatel a klavírní virtuos Wolfgang Amadeus Mozart. Na středečním koncertu bylo toto téma připomenuto operami Figarova svatba (Voi che sapete v podání M. Kapustové, Aprite un po´quegli occhi - vpodání R. Hozy), Cosi fan tutte (Smanie implacabili - M. Kapustová, II core vi dono - duet Kapustová - Hoza), Don Giovanni (Madamina, il catalogo e´guesto - R. Hoza).

Milostný cit spojený shumorem najdeme u italského hudebního skladatele Giacchina Rossiniho v opeře Lazebník sevilský (Dongue io son - duet Kapustová - Hoza), smutnější podobu lásky u jednoho zklíčových osobností české i světové moderní klavírní hry Jana Ladislava Dusíka (Sonáta B dur op. 23 - Utrpení královny Francie vpodání R. Pohla), tragičtější podobu lásky pak u Itala Gaetana Donizettiho vjeho Nápoji lásky ( Come Paride vezzoso - R. Hoza) a v opeře Roberto Devereux (Non sai che un nume vindice - duet Kapustová - Hoza).

O zcela jiném druhu lásky vypráví ve své opeře Jakobín Antonín Dvořák, jeden z nejhranějších českých hudebních skladatelů. Manželé vracející se z exilu vypráví, jak v cizině dokázali přežít jen díky české písni My cizinou jsme bloudili - duet Kapustová - Hoza. Znovuobjevená otcovská láska je námětem Dvořákovy známé ukolébavky Synáčku, můj květe - M. Kapustová.

Česká hudební tvorba byla připomenuta i skladbami českých skladatelů Bedřicha Smetany (Salonní polka Fis dur op. 7 č. 1 v podání R. Pohla) a Josefa Suka (Píseň lásky op. 7 č. 1 v podání R. Pohla).

Hlavními protagonisty středečního koncertu Na křídlech lásky byli tři mladí talentovaní a sympatičtí umělci - Michaela Kapustová, jedna z nejvyhledávanějších mezzosopranistek, sólistka Opery Národního divadla v Praze, hostující i na dalších tuzemských operních scénách, Roman Hoza, barytonista a absolvent Akademie múzických umění v Brně, mimo jiné laureát Mezinárodní pěvecké soutěže Antonína Dvořáka, absolvent interpretačních kurzů například u Gabriely Beňačkové a Petra Dvorského, a třetím umělcem Richard Pohl, český klavírista, který se věnuje zejména komorní hudbě a spolupracuje spředními operními pěvci, od roku 2016 působící jako pedagog na umělecké fakultě Jiujiang University v Číně.

Takřka do posledního místa vyprodaný historický sál zámku Valeč u Hrotovic, nádherné přivítání, spontánní potlesk mezi skladbami během koncertu, bouřlivý závěrečný aplaus nadšeného a spokojeného publika a přídavek jako bonus, to byl v pořadí třetí středeční koncert letošního ročníku festivalu.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
čt 11.08.2016 12:07




0 +
 

Hlavní zprávy