Splněný sen o výrobě nožů Aleše Vencovského

V Květinově u Havlíčkova Brodu žije Aleš Vencovský, který ve své dílně vyrábí nože. Mnoho mužů ve svém dětství se pokoušelo vyrobit nůž, Aleš Vencovský si tento sen uskutečnil.

uniweb weby

„Jako spousta kluků na vesnici jsem začínal s nožem ze dřeva. Přibylo pár let a pokročil jsem k práci pilníkem i pilkou na železo. Na výrobu nože jsem si vystačil s kusem plechu a o tom, jak zpracovat ocel jsem neměl ponětí. V této době vzniklo pár zajímavých a skutečně ošklivých nožů a mačet. O většině už ani nevím, kde jsou. Následovaly první brusky, vrtačky, první kus nerezové oceli, první pokusy a první nezdary,“ popisuje svoje začátky Aleš Vencovský, který dnes rád vyrábí profesionální nože určené pro kuchaře a myslivce. Nože vyrábí i na zakázku dle dodaných nákresů.

Při pohledu na různé nože mi připadá neuvěřitelné, že Aleš Vencovský není vyučen ve strojírenském oboru.  Je absolventem gymnázia a má titul balakáře z Fakulty tělesné kultury z Olomoucké Univerzity Palackého.

Vše se začal učit od píky. Hodně mu poradil kamarád, vynikající nožíř Miloš Kislinger. „Nože vyrábím skoro šest let.  Začínal jsem s levnějšími ocelemi, aby mi nebylo líto, když něco pokazím. Teď hodně dělám z nerezové práškové oceli Elmax. Z ní dělám 90 % kuchyňských nožů, na které se specializuji. Občas používám i uhlíkové. Kupuji českou , rakouskou a švédskou ocel. Veškerou nerezovou ocel nechávám odborně kalit ve vakuové peci za použití ochlazování dusíkem, aby byly maximálně využity vlastnosti těchto materiálů, “  řekl Aleš Vencovský. Snad většina našich čtenářů ví, že nůž se skládá z čepele a rukojeti. „Na rukojeti užívám velké množství přírodních i nepřírodních materiálů. Samozřejmostí je dřevo, jak tuzemské, tak i exotické. Nikdy jej nepřetírám a dodatečně nebarvím. Jediná povrchová úprava spočívá v několikadenní lázni ze směsi lněného oleje a včelího vosku. Má nejoblíbenější dřeva jsou padouk, wenge, eben, ale i třeba naše trnka, švestka nebo jilm,“ uvedl Aleš Vencovský, který se věnuje výrobě nožů ve svém volném čase. Nožíři  své někdy i unikátní výrobky  vystavují na specializovaných výstavách v Praze a v Přibrami, kde vystavuje i náš nožíř z Květinova. 

Kdo se chce více dozvědět o nožích doporučuji web: http://www.noze-vencovsky.cz.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy