„Jako spousta kluků na vesnici jsem začínal s nožem ze dřeva. Přibylo pár let a pokročil jsem k práci pilníkem i pilkou na železo. Na výrobu nože jsem si vystačil s kusem plechu a o tom, jak zpracovat ocel jsem neměl ponětí. V této době vzniklo pár zajímavých a skutečně ošklivých nožů a mačet. O většině už ani nevím, kde jsou. Následovaly první brusky, vrtačky, první kus nerezové oceli, první pokusy a první nezdary,“ popisuje svoje začátky Aleš Vencovský, který dnes rád vyrábí profesionální nože určené pro kuchaře a myslivce. Nože vyrábí i na zakázku dle dodaných nákresů.
Při pohledu na různé nože mi připadá neuvěřitelné, že Aleš Vencovský není vyučen ve strojírenském oboru. Je absolventem gymnázia a má titul balakáře z Fakulty tělesné kultury z Olomoucké Univerzity Palackého.
Vše se začal učit od píky. Hodně mu poradil kamarád, vynikající nožíř Miloš Kislinger. „Nože vyrábím skoro šest let. Začínal jsem s levnějšími ocelemi, aby mi nebylo líto, když něco pokazím. Teď hodně dělám z nerezové práškové oceli Elmax. Z ní dělám 90 % kuchyňských nožů, na které se specializuji. Občas používám i uhlíkové. Kupuji českou , rakouskou a švédskou ocel. Veškerou nerezovou ocel nechávám odborně kalit ve vakuové peci za použití ochlazování dusíkem, aby byly maximálně využity vlastnosti těchto materiálů, “ řekl Aleš Vencovský. Snad většina našich čtenářů ví, že nůž se skládá z čepele a rukojeti. „Na rukojeti užívám velké množství přírodních i nepřírodních materiálů. Samozřejmostí je dřevo, jak tuzemské, tak i exotické. Nikdy jej nepřetírám a dodatečně nebarvím. Jediná povrchová úprava spočívá v několikadenní lázni ze směsi lněného oleje a včelího vosku. Má nejoblíbenější dřeva jsou padouk, wenge, eben, ale i třeba naše trnka, švestka nebo jilm,“ uvedl Aleš Vencovský, který se věnuje výrobě nožů ve svém volném čase. Nožíři své někdy i unikátní výrobky vystavují na specializovaných výstavách v Praze a v Přibrami, kde vystavuje i náš nožíř z Květinova.
Kdo se chce více dozvědět o nožích doporučuji web: http://www.noze-vencovsky.cz.