Stará radnice v Havlíčkově Brodě prošla proměnou

Původně gotická radnice z konce 15. století v Havlíčkově Brodě, byla přestavěna v pozdně renesančních formách v roce 1668 na hmotě trojice původních objektů. Svou honosnou hmotnou architekturou i pozdně renesanční štukaturou interiéru v prvním patře patří mezi nejvýznamnější české radnice.

uniweb weby

Další úpravy byly prováděny po požáru v roce 1834, kdy byly klasicistně upraveny především interiéry v patře. Budova byla rekonstruována v 70. letech 20. století, v té době došlo k nejradikálnějším úpravám dispozice, které negativně zasáhly do organismu stavby. 

V posledních letech prochází objekt generální rekonstrukcí. V roce 2016 byla dokončena rehabilitace interiérů a vnitřního dvora, která zahrnovala restaurování cenné renesanční štukové výzdoby hlavního sálu v patře a nástěnných maleb. Zároveň byl prostor citlivě obohacen moderním mobiliářem a dalšími detaily, jako například architektonicky pojatou úpravou vnitřního dvora s novou zelení a kašnou. Celkový prostor je tak ukázkou vkusně provedené památkové obnovy se vstupem soudobé invence.  Rekonstrukce byla zároveň symbolicky zakončena expozicí velkého modelu města v prostoru opravených místností v přízemí. Model zobrazuje Havlíčkův Brod v podobě před velkou asanací města ve druhé polovině 20. století.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 13.05.2017 14:25




0 +
 

Hlavní zprávy