Telčské náměstí patřilo nablýskaným veteránům

Kabriolety, takzvaný hadrák či velocipedy mohli lidé obdivovat na náměstí v Telči. Konal se tam devátý ročník srazu veteránů. Kromě techniky si lidé mohli vyzkoušet historické oblečení nebo jízdu v pro změnu nejnovějších modelech vozů.

uniweb weby

Náměstí v Telči na JIhlavsku zdobili první květnovou sobotu veteráni. Na letošní devátý ročník srazu jich přijely více než dvě stovky. Nebyly zde k vidění pouze auta, ale i traktor, kola, motorky nebo Velorex. Nejstarším vozem byl Chrysler vyrobený v roce 1925. „Bydlím v Dobříši, tak jsem cestu rozložil do čtyř dnů a spojil jsem to s krákou dovolenou," řekl majitel Zdeněk Lipš, který má doma ještě jednoho sportovního veterána. S dobou, kdy se jeho Chrysler proháněl po silnicích se sladil svým oblečením. Nebyl jediný, také další řidiči přijeli dobově oblečeni. „Vítáme to, přece jen vypadá líp, když například z Rolls roycu vystoupí muž v bílém obleku, než když vyleze v riflích a tričku," poukázal Jan Wimmer z Telčského spolku velocipedistů, kteří akci pořádali.

Každého majitele veterána čekala při příjezdu na náměstí registrace. „Musíme mít přehled, kolik a jakých aut tady máme," podotkl organizátor Lukáš Procházka. Všichni zapsaní obdrželi autíčko z lineckého těsta vyrobené v místní cukrárně.

Návštěvníci si na akci mohli zapůjčit dobový oděv. „Mohou se v něm vyfotit nebo i procházet po náměstí," uvedla Jaroslava Kliková, kromě oblečení nabízela k zapůjčení také klobouky, boty či šperky. Lidé se mohli rozhodnout, zda si chtějí vyzkoušet módu z doby secese, protektorátu nebo šedesátých let.

S veterány kontrastovaly nejnovější modely aut. Pokud měli návštěvníci u sebe řidičák, mohli si vyzkoušet testovací jízdu po okolních vesnicích. Součástí programu byla také ukázka zásahu s hasičské stříkačkou z roku 1890 Sboru dobrovolných hasičů Hodice.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
12.05.2017 08:23




0 +
 

Hlavní zprávy