Žďárská Kopretina slaví desetiny

Deset let funguje v Oblastní charitě Žďár nad Sázavou pobočka žďárského centra pro rodiče s dětmi Kopretina, která sídlí na ulici Horní v atriu Hotelového domu Morava ve Žďáře nad Sázavou.

uniweb weby

Nápad založit mateřské centrum vznikl z iniciativy maminek ve farnosti sv. Prokopa ve Žďáře nad Sázavou I. Právě před deseti lety začínala Kopretina v prostorách centra služeb pro podporu duševního zdraví - Klubu v 9 na Okružní ulici. Tehdy byl její provoz zhruba dvakrát týdně. O tři roky později se Kopretina přestěhovala na Horní ulici, kde rozšířila nejen své prostory, ale i svůj provoz na čtyři dny v týdnu, a tak se mohlo rozběhnout více aktivit pro místní rodiny s dětmi.

Svých deset let chtějí pracovnice Kopretiny náležitě oslavit. „Ve čtvrtek 20. října bude v prostorách Kopretiny na Horní ulici 22 ve Žďáře nad Sázavou od 15.00 do 18.00. připravena oslava. Na programu je slavnostní přípitek a rozkrojení narozeninového dortu s představiteli města, s kolegy z oboru a s rodinami, které nás navštěvují. Čeká nás i krátká ukázka pohybových aktivit rodičů s dětmi, připraveno je i tvoření a hrátky s dětmi v herně,“ láká na narozeninovou nabídku vedoucí Kopretiny Zdenka Šrámková.

Kopretina – centrum pro rodiče s dětmi má středisko v Radešínské Svratce a současně čtyři pobočky, ve Žďáře nad Sázavou, Bystřici nad Pernštejnem, Velkém Meziříčí a Radostíně nad Oslavou. Všechny fungují obdobně, se stejným cílem, kterým je podpora fungující rodiny.

Myšlenka založit centrum pro rodinu vznikla nejprve v Radešínské Svratce, a to se záštitou kněze Pavla Habrovce. „Tehdy jsme Kopretinu vedly s maminkami jako dobrovolnice. V roce 2004 jsem oslovila ředitelku Oblastní charity Žďár nad Sázavou Janu Zelenou s nápadem, zda bychom se mohli stát součástí žďárské Charity.  Na podzim jsme začali rozvíjet naše služby a aktivity pro rodiny jako součást Oblastní charity Žďár nad Sázavou,“ vysvětluje Zdenka Šrámková.

Posláním Kopretiny je zvyšování rodičovských kompetencí a zodpovědnosti, preventivní působení proti negativním jevům v rodině, podpora mezigenerační komunikace, vztahů a soudržnosti rodiny. Naší cílovou skupinou jsou především rodiny s dětmi, rodiče na mateřské či rodičovské dovolené, těhotné ženy a jejich partneři.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy