Žďárská SASka pomáhá se vzděláním a hledáním zaměstnání

Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi (dále SAS) fungují pod záštitou Oblastní charity Žďár nad Sázavou od roku 2013. Pracovnice této služby spolupracují se sociálně slabými rodinami, které jejich pomoc potřebují, podporují rodiny ve snaze vést děti ke vzdělání a aktivně se tak podílet na jejich budoucnosti.

uniweb weby

Mezi rodiny, se kterými SAS pracuje, patří i rodina paní Majdalena, která se se syny Merlinem a Oliverem a dcerou Aurorou přistěhovala před dvěma lety do malé obce na Žďársku. Nejprve bydleli v Praze, poté se společně odstěhovali do domu, který používala rodina paní Majdalena jako rekreační chalupu. Dům, ve kterém všichni čtyři žijí, je v havarijním stavu. Majdalena s dětmi jej vlastními silami opravují. Zdivo je kamenné, v trámech řádí plíseň a dřevomorka. Rodina doposud žila z matčina invalidního důchodu a sociálních dávek. Pracovnice SAS byly paní Majdaleně nápomocny s vyřízením všech potřebných dávek, při tvorbě životopisu a motivačních dopisů pro hledání zaměstnání. 
„Pro osamělou matku je toto nelehký úkol. Musí najít takové zaměstnání, které jí dovolí její zdravotní stav, vyřešit dojíždění, protože nemá automobil, a zajistit péči o devítiletou dceru v době své nepřítomnosti. Naším úkolem v rodině je pomoci právě při hledání zaměstnání pro paní Majdalenu, s výběrem vhodných a dostupných volnočasových aktivit, které bude dcera využívat v době, kdy je matka v práci, a také s nastavením rozpočtu rodiny tak, aby bylo uhrazeno co nejvíce potřeb a nezbytných nákladů. Současně rodině zprostředkováváme materiální pomoc v nouzi. Naši dobrovolníci zajistili montáž kouřovodu,“ upřesnila Marie Uttendorfská, vedoucí Sociálně aktivizačních služeb pro rodiny s dětmi. 

Velikou radost má rodina z třináctiletého Merlina. Ten už jako čtyřletý jevil velký zájem o matematiku a exaktní vědy. Ve škole vždy bez problémů vynikal, učitelé upozorňovali na jeho výjimečný talent. Matka se ho proto rozhodla v páté třídě přihlásit na přijímací zkoušky nanečisto na elitní gymnázium Open Gate v Praze. Škola chlapce na základě jeho výborných výsledků u přijímacího řízení přijala. Paní Majdalena neváhala a chlapce do školy zapsala. Nyní Merlin studuje s vyznamenáním, bydlí v Praze na koleji a domů dojíždí na víkendy.

Ke studiu však nutně potřeboval notebook. Napjatý finanční rozpočet rodiny ale nákup tohoto vybavení neumožňuje. Proto se pracovnice žďárské Charity obrátily na firmy zabývající se IT technikou.  Dvě z nich – NT SUP, s. r. o., a COMFOR STORES, a. s., se rozhodly notebook pro Merlina obstarat společně.

„Velmi děkuji za tuto formu podpory studia mého syna. Moc si toho vážíme. Z rozpočtu naší rodiny bychom si nákup notebooku nemohli dovolit,“ vzkazuje dojatá maminka Majdalena. Sama se snažila tuto situaci několikrát řešit, ale bez výsledně. Řešením by mohla být půjčka, ale jejím splácením by rodinu přivedla do existenčních potíží. Blízké příbuzné, které by mohla požádat o finanční pomoc, rodina nemá.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy