Dukovany jsou klíč k energii a pracovním místům

Premiér Petr Fiala se setkal s místními zástupci ve Třebíči, aby probírali plán na rozšíření Jaderné elektrárny Dukovany. Investice do výstavby nových bloků by měla zajistit energetickou soběstačnost České republiky a spolehlivější dodávky energie.

uniweb weby

Premiér Petr Fiala, se nedávno setkal s místními zástupci ve městě Třebíč na Vysočině, aby podrobně probrali plán na zahájení nové fáze výstavby Jaderné elektrárny Dukovany. Rozhovory se točily nejen kolem dopadů, které tato expanze může mít na region, ale také o možnostech, které tato rozsáhlá investice přináší.

Výstavba dalších bloků Jaderné elektrárny Dukovany je zásadní krok, který má zajistit energetickou soběstačnost České republiky a spolehlivější dodávky energie. Jak zdůraznil hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek, cílem je co nejlépe připravit kraj na tento rozsáhlý energetický projekt. „Chceme vyhodnotit jak pozitiva, tak možná negativa spojená s výstavbou nových bloků jaderné elektrárny,' říká.

Realizace takového projektu však nevyžaduje jen technické a dopravní infrastrukturu. Měla by stejně tak zahrnovat investice do sociálních, zdravotních, i vzdělávacích zařízení. Odtud také vyplývá nutnost vytvoření nezávislé analýzy, která má posoudit přínosy a rizika související s rozšiřováním elektrárny. Takovou studii mají na starosti odborníci, kteří byli vybráni v rámci veřejné zakázky.

Jejich práce zahrnuje vyhodnocení dopadu výstavby na místní ekonomiku, trh práce, ubytování a bydlení, i potenciální rizika pro veřejné zdraví. „Studie má mimo jiné upozornit na specifika, která bude třeba řešit na úrovni kraje,' uvedla náměstkyňa hejtmana Kraje Vysočina pro oblast regionálního rozvoje Hana Hajnová. Výsledky studie by měly být k dispozici na podzim tohoto roku.

Doprava je jednou z klíčových otázek v souvislosti s rozšířením elektrárny. Kraj Vysočina v posledních letech investuje do modernizace silniční infrastruktury, hlavně na trase Jihlava - Třebíč - Dukovany. Další finanční prostředky by měly být využity na vylepšení místní železniční dopravy. Premiér Fiala zdůraznil, že stát se zajímá o zapojení domácích firem do tohoto projektu a bere v úvahu pracovní rámec.

Je však třeba také uznat, že s takto rozsáhlým projektem přicházejí určitá rizika. Místní volení zástupci a starostové tedy vyzývají k posílení bezpečnosti v oblasti, hlavně v blízkosti pracovišť. Tento požadavek je v souladu s očekávaným příchodem většího množství pracovních sil, včetně těch ze zahraničí.

Socioekonomickou studii finančně podporují společně Ministerstvo pro místní rozvoj, Kraj Vysočina a Jihomoravský kraj. Částku 2,5 milionu korun mají společně pokrýt. Tato investice je důležitým prvkem přípravy regionu na významný projekt, který může zásadně ovlivnit životy desetitisíců obyvatel Vysočiny.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy