Estonský klub házené hledá spolupráci s Vysočinou: Inspirace finským modelem

Estonská velvyslankyně Gita Kalmet navštívila Kraj Vysočina, aby posílila spolupráci mezi oběma zeměmi v oblastech sportu, turismu, digitalizace a školství. Hlavní cíl návštěvy byl navázat užší spolupráci mezi házenkářskými kluby Polva Serviti a Nové Veselí. Vysočina také představila úspěšný model spolupráce mezi hokejovou školou a finským Tampere.

uniweb weby

Estonská velvyslankyně v České republice, paní Gita Kalmet, nedávno navštívila Kraj Vysočina za účelem posílení spolupráce mezi oběma zeměmi, nejen v oblasti sportu, ale i turismu, digitalizace a modernizace školství. Hlavním cílem návštěvy bylo navázání užší spolupráce mezi estonským klubem házené Polva Serviti a špičkovým českým klubem z Nového Veselí.

Estonský házenkářský klub Polva Serviti, patřící mezi nejlepší týmy v Pobaltí, vyjádřil velký zájem o zastávku v rámci plánovaného programu u házenkářů v Novém Veselí. Návštěva byla také příležitostí pro Krajský úřad Vysočina představit model fungující spolupráce hokejové školy s finským Tampere. Tento model obě strany považují za inspirativní a na jeho základech by mohl být již v srpnu uskutečněn tréninkový kemp pro juniorské házenkáře.

Podle Jana Břížďaly, který se na návštěvě podílel, by v budoucnu mohla být aktivně rozvíjena spolupráce také v biatlonu, lehké atletice nebo beachvolejbalu. Kromě sportovního zaměření navštívila estonská diplomatická vyslankyně také areál kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře, památku zapsanou na seznamu UNESCO, kterou si prohlédla s odborným průvodcem.

Kraj Vysočina rozvíjí vztahy s Estonskem na různých úrovních a v oblastech, které zahrnují digitalizaci, modernizaci školství a spolupráci měst a obcí. Vysoký počet estonských fanoušků, kteří pravidelně navštěvují sportovní akce v Novém Městě na Moravě, ukazuje na turistický potenciál Vysočiny pro Estonsko a další země Pobaltí. Krajský úřad Vysočina tak vnímá a podporuje možnosti dalšího rozvoje turistiky, a to nejen pro Estonsko, ale i pro obyvatele a návštěvníky Vysočiny.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy