Historie, muzea a atrakce pro všechny na ledečském hradu

Hrad Ledeč nad Sázavou ve Vysočině je domovem městského muzea. Nabízí návštěvníkům výstavy věnované historii, řemeslům a kultuře Ledče nad Sázavou, sklářství, unikátní kolekci historických hodin a největší výstavu plyšových medvídků v ČR.

uniweb weby

Nedaleko řeky Sázavy se rozkládá jedno z nejzajímavějších měst ve Vysočině, Ledeč nad Sázavou. Historie a kultura tohoto města jsou úzce spjaty s významným hradem Ledeč nad Sázavou, jehož prostory od roku 1911 také slouží jako městské muzeum. Nynější správcem hradu i muzea je společnost Hrad Ledeč nad Sázavou s.r.o. Setkání s historií, řemesly i kulturou města tak mohou návštěvníci zažít v několika výstavních okruzích, které muzeum nabízí.

Každý rok od dubna do října je muzeum otevřené pro veřejnost. Výstavy muzea jsou rozděleny do několika tematických okruhů, které se věnují různým aspektům dějin a kultury Ledče nad Sázavou a jeho okolí. Severní okruh nabízí návštěvníkům vlastivědné muzeum a retro byt, zatímco jižní okruh se zaměřuje na historické hodiny a sklářství.

Severní okruh, s dobu prohlídky cca 75 minut, zahrnuje vlastivědné muzeum věnované práci řemeslníků, právě tak jako zarámované části života v Ledči nad Sázavou a jeho okolí v různých obdobích. Návštěvníci si tak mohou prohlédnout například nástroje a výrobky hrnčířů, tkalců, barvířů, sklářů, kovářů atd. Jižní okruh nabízí v unikátním muzeu historických hodin sbírku hodin od renesance po současnost, stejně tak jako expozici sklářství, která se zaměřuje na historii a umělecký vývoj sklářství v Posázaví a na Českomoravské vrchovině.

Pro nejmenší návštěvníky je připraven dětský okruh s Medvídkovým královstvím, který nabízí největší výstavu plyšových medvídků v České republice. Celkem přes 1000 plyšových medvídků, od nejstarších až po ty nejnovější, si mohou děti prohlédnout v pěti místnostech a v historickém sklepení. Součástí prohlídky je také možnost vyjít na jižní zahradu s krásným výhledem na město a s malým keříkovým labyrintem pro pobavení dětí.

Muzeum Jaroslava Foglara je další zajímavou součástí hradu a muzea. Toto muzeum je věnováno životu a dílu spisovatele Jaroslava Foglara a zdobí ho stovky ilustrací od Milana Tesleviče. V osmi místnostech muzea si mohou návštěvníci prohlédnout Foglarovy knihy, dopisy, fotografie a další zajímavé materiály z jeho osobního života.

Pro návštěvníky, kteří si přejí udělat přestávku a odpočinout si, muzeum nabízí odpočinkové zázemí. A pro ty, kteří se chtějí pokochat výhledy na Ledeč nad Sázavou a okolí, je v sezóně otevřena hradní věž, na kterou je možné vystoupit za jednotné vstupné.

Vyzkoušet si prohlídky Hradu Ledeč nad Sázavou a jeho muzea je tak skvělým způsobem, jak se seznámit s historií, kulturou a uměním tohoto malebného města ve Vysočině. Nezmeškejte svou šanci navštívit toto fascinující místo plné zajímavostí a dozvědět se více o jeho bohaté historii a tradicích.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy