Modernizace Jemnického dětského domova

Jemnický dětský domov čeká modernizace, Vysočina dokončuje přípravu dokumentace pro stavební povolení. Částka čtyři miliony korun bude využita na stavbu a také na žádost o finanční prostředky z evropské dotace.

uniweb weby

Jemnický dětský domov se připravuje na velkou modernizaci: v současnosti Kraj Vysočina dokončuje přípravu dokumentace pro stavební povolení, které zahrnuje několik klíčových vylepšení ve prospěch dětí i zaměstnanců. Tyto změny představují zásadní krok vpřed a efektivnější využití prostoru a zdrojů v tomto důležitém zařízení.

V letošním roce Kraj Vysočina z rozpočtu vyčlení částku přibližně čtyři miliony korun na stavební práce a zároveň podá žádost o finanční prostředky z evropské dotační výzvy v rámci Operačního programu Životní prostředí 2021-2027.

Projekt přestavby půdy domova má vyřešit problém s využitím sborovny, která v současnosti svou kapacitu naplňuje na maximum. Kromě prostoru pro pedagogy a ředitelnu, zde školní personál uskladňuje také archiv dokumentace, lékárnu a disponuje malou kuchyňkou. Nově se tedy do podkrovních prostor přesunou jak ředitelna, tak i skladovací prostory.

Projektanti též počítají s vybudováním izolační místnosti pro infekční dítě, která nabídne oddělené lůžko a sociální zařízení.

Součástí projektu je i výstavba dvou cvičných bytů, kde děti získají cenné dovednosti potřebné pro samostatný život. Učit se budou nejen starat o vlastní domácnost, ale budou také plánovat její financování. Ředitel Jemnického dětského domova, Karel Janoušek, se domnívá, že takovéto bydlení v Jemnici zatím chybí, a proto je jeho zavedení důležité. Podobné zkušenosti již byly získány z dětského domova v Budkově.

Jemnický dětský domov funguje již od roku 1995 a disponuje kapacitou celkem 24 míst. Jeho malí obyvatelé jsou rozděleni do třech rodinných skupin po osmi a zabírají první a druhé podlaží budovy. V roce 2018 došlo ke sloučení Jemnického dětského domova s deset kilometrů vzdáleným Dětským domovem Budkov.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy