Nárůst zájmu o maturitní obory, informační technologie a elektrotechniku

Ve Vysočině zaznamenávají střední školy zvýšený zájem, celkem 6669 uchazečů, s preferencemi pro maturitní obory jako lycea a gymnázia. Nově otevřené obory z oblasti informačních technologií a energetiky si také získaly přízeň žáků.

uniweb weby

V kraji Vysočina lákají žáky nové obory a navýšené kapacity středních škol, což potvrzuje celkem 6669 přihlášených uchazečů. Největší zájem prokázali uchazeči o maturitní obory, kde 4219 studentů dává přednost lyceím a gymnáziím. Tento článek se blíže zaměřuje na trendy ve výběru středních škol a oborů.

Maturitní obory zaznamenaly značný zájem, když jejich studium preferuje 4219 uchazečů. Tradiční oblibu si udržují lycea, která si jako prioritu zvolilo 260 studentů. Silný zájem je také o gymnázia, kde se chce prioritně vzdělávat celkem 896 žáků. Na nematuritní obory pak míří 1557 uchazečů.

Krajský radní Jan Břížďala zdůrazňuje, že velký zájem studentů o studium je zaznamenán u škol, které navýšily své kapacity. Mezi ně patří Gymnázium Jihlava, nabízející čtyřleté gymnaziální studium, a Střední průmyslová škola Třebíč s oborem Energetik. Nově otevírané obory si také získaly přízeň žáků, ať už jde o Informační technologie na Střední průmyslové škole stavební v Havlíčkově Brodě nebo Ekonomické lyceum při Obchodní akademii a hotelové škole v Třebíči.

Statistiky podaných přihlášek ukazují zajímavé trendy, když přibývá žáků se zájmem o informační technologie a elektrotechniku, zatímco strojírenské obory ztrácejí na popularitě. Zároveň se zvýšil zájem o vzdělávání na Gymnáziu Žďár nad Sázavou.

V letošním roce byl zaveden nový systém pro podávání přihlášek, a to elektronicky prostřednictvím Dipsy – Digitální přihlašovací systém, který umožňuje žákům podat až tři přihlášky s pevně stanoveným pořadím priorit. Deadline pro podání byl 21. února 2024 a následně ředitelé škol zpracovali přihlášky a odstranili případné duplicity.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy