Otevření historického hasičského muzea v Číhošti ukazuje dobové techniky a uniformy

V Hasičském muzeu Číhošť na Vysočině mohou návštěvníci obdivovat unikátní exponáty hasičské techniky, jako historickou koňskou stříkačku z roku 1898 či motorovou střídačku Mára z roku 1938. Muzeum také nabízí prohlídku dobových uniform a požárních prostředků.

uniweb weby

V malebné obci Číhošť na Vysočině se nachází unikátní hasičské muzeum, které ukazuje vývoj hasičské techniky od konce 19. století až po 20. století. Návštěvníci zde mohou vidět pozoruhodné exponáty jako koňskou stříkačku nebo stříkačku zvanou Mára.

Od myšlenky po realizaci

Zrod myšlenky zřídit malé hasičské muzeum v Číhošti se datuje do roku 2011. O rok později, v roce 2012, bylo muzeum slavnostně otevřeno v bývalých prostorách hasičárny. Výstavba byla realizována s úsilím a obětavostí místních hasičů a podpory tamější obce.

Koňská stříkačka - klenot historie hasičského sboru

Jedním z nejzajímavějších exponátů muzea je koňská stříkačka z roku 1898. Sbor dobrovolných hasičů Číhošť ji zakoupil za 1440 zlatých od firmy Smekal. Stříkačka má čtyři kola, jednoproudový systém a je doplněna o pět hadic o celkové délce 100 metrů a čtyři metry savice. Po dlouhých letech od jejího posledního nasazení při požáru prošla stříkačka v roce 2010 pečlivou renovací a znovu získala svůj původní lesk. V květnu 2012 byla slavnostně znovu vysvěcena.

Motorová střídačka Mára z roku 1938

Dalším významným kouskem v muzeu je motorová střídačka Mára, která byla představena jako nástupkyně koňské stříkačky. Funguje na principu vstřikování paliva. Zakoupena byla v roce 1938 za 16 000 Kčs. Po opravách provedených v roce 2012 se návštěvníkům prezentuje v původním stavu.

V Hasičském muzeu Číhošť se dále návštěvník může seznámit s dobovými uniformami hasičů, požárními prostředky a dalšími zajímavými exponáty, které jsou svědectvím nejen o historii hasičství v České republice, ale také o obětavosti a oddanosti dobrovolných hasičů.

Chcete navštívit toto zajímavé muzeum? Je to snadné, stačí se vydat na adresu: Číhošť 44, 582 87 Číhošť a nebo kontaktovat pana Jana Tvrdíka na e-mail: jan.tvrdik@gmail.com. Pro více informací o Hasičském muzeu Číhošť navštivte webové stránky http://www.hasicarny.cz/sdh-cihost/. Neváhejte a přijeďte objevit tuto poutavou historii hasičství!



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy