Atypický nábytek a zahrada: pohled do moderního hospice na Vysočině

Na podzim letošního roku se plánuje otevření prvního lůžkového hospice na Vysočině s kapacitou 18 lůžek pro dospělé a 2 pro děti. Stavba hospice, která zahrnuje zahradu, atypický nábytek a zázemí pro rodiny, začala v říjnu 2022. Celkové náklady na stavbu činí 76 milionů korun.

uniweb weby

Obyvatelé Vysočiny už brzy budou mít možnost využít služeb unikátního lůžkového hospice, které se nachází v blízkosti havlíčkobrodské nemocnice s kapacitou osmnácti lůžek pro dospělé a dvě pro děti. Stavba, která byla zahájena v říjnu 2022, se nyní připravuje k otevření již na podzim letošního roku. Hospic bude disponovat atypickým nábytkem, zahradou a dalšími prvky pro zajištění co nejvyššího komfortu pro pacienty a jejich rodiny.

Místnostem v hospicovém zařízení dominuje praktický nábytek, který si zachovává moderní vzhled. Kuchyňské linky i pracovní stoly byly přizpůsobeny potřebám klientů. „Vybavení pořizujeme do pokojů i provozních místností. Nábytek bude především účelný,“ přiblížil budoucí podobu interiérů náměstek Novotný. Každý pokoj má navíc přímý vstup do budoucí zahrady, která aktuálně čeká na vhodné vegetační podmínky pro dokončení.

Financování vybavení i stavby hospice zajišťuje Kraj Vysočina, který použil nejen vlastních zdrojů, ale také dotace ministerstva zdravotnictví. Součástí hospice bude také zázemí pro rodiny, provozní část pro personál, kapli, a parkoviště pro 17 automobilů. „Budova je částečně dvoupodlažní, vzdušná a prosvětlená. Její dispozice respektuje soukromí klientů. Objekt má plochou střechu s vrstvou zeleně, která zabrání přehřívání střešního pláště a zároveň pomůže zadržet dešťovou vodu,“ doplnil radní Kraje Vysočina pro oblast majetku Karel Janoušek.

Na jeho výstavbě se finančně podílela také Kraj Vysočina. Než se však hospic oficiálně otevře, bude nutné zvládnout několik výzev, jako je zkušební provoz a nábor nových zaměstnanců. Provozovatelem zařízení bude spolek Mezi stromy. Celkové náklady na stavbu se odhadují na 76 milionů korun.

Hospic na Vysočině přináší nové možnosti péče o nevyléčitelně nemocné s důrazem na pohodlí a soukromí pacientů. Díky tomu se pacienti a jejich rodiny budou moci plně soustředit na drahocenné chvíle prožité společně. A právě na podzim čeká otevření prvního hospice svého druhu, který značně zlepší péči o především terminální pacienty na Vysočině.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
02.02.2024 10:50



0 +
 

Hlavní zprávy