Debata o rozvoji sportovní infrastruktury v Jihlavě nabývá na intenzitě

Debata o narušení rozvoje sportovní infrastruktury v Jihlavě pokračuje poté, co krasobruslaři a hokejisté Dukly Jihlava obdrželi nový zimní stadion, zatímco ostatní disciplíny postrádají podporu.

uniweb weby

Krasobruslaři a hokejisté Dukly Jihlava se těší na nový zimní stadion, zatímco ostatní sportovní discplíny cítí nedostatek podpory. 'Připadáme si jako žebráci, na jednu stranu se staví dvoumiliardový stadion a my se potýkáme se základními potřebami,' upozorňuje zastupitel Libor Kuchyňa (STAN), zakladatel sportovní akademie Elitavers v Jihlavě.

Kuchyňa tvrdí, že základním problémem je absence jasné vize ve výstavbě sportovní infrastruktury. Město by podle něj mělo usilovat o maximální využití sportovišť po celý rok širokým spektrem sportovců. Také kritizuje nedostatečnou údržbu jak stávajících, tak nově vzniklých sportovišť, které tak podle něj rychle zastarávají a nejsou plně přívětivé pro sportovní aktivity.

Podmínky pro sport v krajském městě Vysočiny lze dobře ilustrovat na příkladu boxeřů z jihlavského Gauner clubu. Přes své úspěchy na republikové úrovni trénují v prostorách, které byly původně povodňovým kanálem a které nemají dostatečné zázemí. 'Když dorazí soupeři z jiných oddílů, nestačí se divit. Nikdo nechápe, jak můžeme v takových podmínkách produkovat tolik reprezentantů,' říká hlavní trenér Gauner clubu Pavel Fejt.

Fejtovi ale zároveň nesedí obrovská finanční podpora hokejistům oproti ostatním sportům. 'Ten kontrast je obrovský. O sportovcích z jiných oborů se město skoro nezajímá. Přitom jiné kluby odvádějí skvělou práci a přitom hokejisté ani za víc peněz nepůjdou,' dodává Fejt.

Jihlavský primátor Petr Ryška nicméně tvrdí, že město dělá pro sport co může. Kromě výstavby nového stadionu se realizují i další rekonstrukce sportovišť a investice do rozvoje sportovní infrastruktury. 'Chystá se dokonce mnohem více. Chceme se postupně dopracovat ke kvalitní sportovní infrastruktuře hodné krajského města,' říká Ryška.

Podle něj jsou pro sportující veřejnost k dispozici také školní hřiště. 'Připravujeme rekonstrukci hřiště u ZŠ Kollárova. To jsou další peníze do sportu v Jihlavě v řádu jednotek milionů,' doplňuje jeho náměstek pro sport Richard Šedivý.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy