Doubravan slaví narozeniny

Pěvecký sbor Doubravan Chotěboř pořádá v sobotu 14. října v chotěbořské sokolovně koncert nazvaný Doubravan má narozeniny. Gratulovat sboru přijedou pěvecký sbor Vlastislav z Heřmanova Městce a pěvecký sbor Jasoň z Havlíčkova Brodu.

uniweb weby

Pěvecký sbor Doubravan funguje v Chotěboři nepřetržitě 155 let. Za tu dobu vystřídal několikeré podoby: fungoval jako sbor mužský, ženský i jako orchestr, ale nikdy za tu dobu nepřestal fungovat úplně a je tak nejstarším doposud činným spolkem v Chotěboři. Za posledních 50 let funguje v nezměněné podobě jako smíšený sbor. 

„Od dob založení až dodnes stály a stojí v okolí sboru významné osobnosti města i celé země - prvním sbormistrem byl František Buttula, zakladatel první chlapecké školy v Chotěboři (dnes ZŠ Buttulova), či např. Marie Riegrová, roz. Palacká, která se stala patronkou sborového praporu, a mnoho a mnoho dalších. Sbor pravidelně pořádá koncerty ve městě a okolí, je zván k vystupování na různá místa, občas se účastní i zahraničních turné (např. 2006 Maďarsko, 2016 východní Slovensko). Na svém kontě má jedno studiové CD a několik CD a DVD z živých koncertů. V roce 2012 vyšla ke 150. narozeninám sboru knížka v edici města Chotěboř s názvem Doubravan - 150 let sborového zpěvu v Chotěboři,“ popisuje Jakub Pikla, sbormistr souboru. 

V současnosti má sbor kolem 30 aktivních členů, kteří ve svém volném čase vytrvávají v odkazu svých předků a a pěstují tak sborový zpěv, kterému se podle odhadů po celé republice věnuje na 20 000 lidí. Sbor od roku řídí sbormistr Jakub Pikla, student Akademie múzických umění v Praze.

„Ceny vstupenek jsou velmi přívětivé - dospělí mají vstup za 100 Kč, studenti a důchodci za 50 Kč. Žáci ZUŠ a děti do 15 let mají vstupné zdarma. Vzhledem k tomu, že jdeme s dobou, tak nově spouštíme také systém rezervace vstupenek s místenkami. Nyní je možné si zarezervovat vstupenku s místenkou buď na predprodej@doubravan.cz, nebo u kteréhokoliv člena sboru a zajistit si tím výhodné místo v sále,“ dodal Jakub Pikla.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
po 09.10.2017 19:29




0 +
 

Hlavní zprávy