Drobný déšť Vysočině nepomáhá. Vysychají řeky, chybí pozemní vody

Na začátku podzimu Vysočinu trápí podobně intenzivní sucho jako loni v létě. Řekami oproti normálu teče pětina vody. Studny se vyprazdňují, zákazy zalévání v některých oblastech budou nejspíš platit ještě týdny.

uniweb weby

Podobná situace se v Okrouhlici na Havlíčkobrodsku opakuje takřka každý rok. Na začátku léta začne ve vodojemu rychle ubývat voda a obecní úřad tak musí občanům zakázat, aby z vodovodu zalévali zahrádky a napouštěli bazény.

Letos v Okrouhlici toto nařízení vydali na konci května. Jenže: obyčejně se situace na konci léta stabilizuje a zastupitelé omezení odvolají, letos se tak ale nestalo.

„Dnes zřejmě dojde voda ve vodovodu, od rána se vycucl zbytek pitné vody a uvidíme, jak budou mít lidé vysokou spotřebu v podvečer a večer a kolik vody do té doby přiteče. Na zítra ráno je domluven závoz vodojemu,“ stojí na obecních webových stránkách od středy 14. září. Letos v Okrouhlici vodu do vodovodu dodávali už čtyřikrát. A zákaz zalévání zahrad tak bude platit možná ještě několik týdnů.

Podzemních vod ale není málo jen u Okrouhlice, ale na celém severu Vysočiny. Jejich hladiny jsou podle hygrologů silně podnormální. Omezení při používání kohoutkové vody tak platí třeba i v některých oblastech Žďárska.

Aby se situace zlepšila, muselo by několik dní silně pršet, takový výhled ale meteorologové zatím nepřepokládají. Současné drobné srážky nestačí.

Ve většině regionu – na jihu Havlíčkobrodska, na Pelhřimovsku nebo třeba na Jihlavsku jsou pak hladiny ve studnách mírně pod normálem. Na jihu Vysočiny jsou dokonce v normě.

Málo vod je taky v řekách. Sázavou a Šlapankou dokonce nikdy v dějinách ve druhé polovině září neteklo tak málo vody jako letos. Sucho pak hydrologové registrují taky na Jihlavě, Svratce nebo na Balince.

A vyprahlá je i půda. Nejhorší je situace na Třebíčsku a na jihu Jihlavska, málo vláhy v zemině je ale taky u Havlíčkova Brodu. Lepší je situace na Žďársku a Pelhřimovsku. Na celé Vysočině by ale lidé měli být opatrní – neměli by ve volné přírodě rozdělávat ohně nebo tam odhazovat nedopalky cigaret.

Současné sucho už příliš netrápí zemědělce, většina plodin jetotiž sklizená. Nedostatek dešťů by mohl pouze mírně ovlivnit třeba úrodu brambor.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 18.09.2016 15:00




0 +
 

Hlavní zprávy