Flétny a harfy v Jaroměřicích

Duet V úterý 9. srpna Sál předků na zámku v Jaroměřicích nad Rokytnou koncert Mezinárodního hudebního festivalu Petra Dvorského (MHF) Romance s flétnou a harfou, na kterém vystoupí flétnistka Kristina Vaculová a harfenistka Ivana Švestková-Dohnalová.

uniweb weby

„Dvě nadané hudebnice se nechaly inspirovat skladbami autorů snad všech historických období nevyjímaje Christopha Willibalda Glucka, Wolfganga Amadea Mozarta, Gaetana Donizettiho ani tvůrce 20. století. Ačkoli údajně neměl flétnu ve velké oblibě, složil Mozart jedno z nejkrásnějších děl pro toto obsazení vůbec. Typickým nástrojem není flétna ani pro Chopina – zařazená skladba pochází ještě z jeho dětských let. Zatímco Donizetti byl výsostný melodik, Ibert se vyznačuje příznačným citovým zabarvením. Porozumění pro oba nástroje projevil i německý skladatel Hilse. Rej blažených duší s překrásným flétnovým sólem představuje baletní obraz z Gluckovy nesmrtelné opery Orfeus a Eurydika, která těší posluchače už celých dvě stě padesát let. Pestrou směsici uzavírají skladby českých autorů 20. století Ivany Loudové a Zdeňka Folprechta.
Duet flétny a nejelegantnějšího strunného nástroje rozezní poklidnou atmosféru barokního sálu v 19.30,“ přibližuje Jaroslav Kocurek, manažer MHF Petra Dvorského.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy