Fotografie Josefa Prodělala na třebíčském zámku

Muzeum Vysočiny Třebíč pořádá v únoru a březnu retrospektivní výstavu fotografií k příležitosti sedmdesátin Josefa Prodělala nazvanou Vzájemná přitažlivost, slavnostní zahájení výstavy se koná ve čtvrtek 2. února v 17.00.

uniweb weby

Josef Prodělal se narodil roku 1947 ve Vacenovicích, studoval v letech 1976–1979 Institut výtvarné fotografie Brno a v součqasnosti je členem Spolku výtvarných umělců Vysočiny při Unii výtvarných umělců ČR. 
„Pomalu se ohlížím k časům minulým – kdy jsem více fotil a tvořil. Byla to šťastná doba, všeho byl dostatek (díky mládí), jen fotografického materiálu nikoli, byl socialismum, dělalo se na film a diapozitivy. Kdo se snažil, ten sehnal to, co potřeboval – vzpomínám na jednoho fotografa ze Slovenska, který vždy dovezl svitkové filmy – hlavně inverzní Agfu, Kodak, snad i Fuji do školy (Institut výtvarné fotografie v Brně). Já vždy fotografoval na střední formát a souběžně na kinofilm – ten byl samozřejmě lacinější a v době omylů a úspěchů se to cenilo.
 Na výstavě Vzájemná přitažlivost představuji více než polovinu svých fotografických cyklů. K těm starším, uzavřeným, patří např. zemědělství, sklo a keramika, ke stále doplňovaným pak fauna, flóra, portrét, podobenství, krajina a hlavně cyklus obrazy. V tomto cyklu se jedná o kombinované fotografické techniky vycházející z reálu a zhotovené na počítači nebo přímo fotografickou technikou. Výstava představí celkem více něž devadesát velkoformátových snímků,“ popsal Josef Prodělal.
Návštěvníci mohou vidět cykly fauna, flóra, portrét, koně, podoby, krajina a hlavně cyklus obrazy. Jedná se o kombinované fotografické techniky vycházející z reálu, které vznikají v jeho venkovském atelieru v posledních letech.
Expozice
bude přístupná do 12. března v Konírně Zámku Třebíč.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy