Galerie v Havlíčkově Brodě chystá výstavu Hollaristé minulosti a přítomnosti

Vernisáž výstavy Hollaristé minulosti a přítomnosti proběhne v pátek 3. února v 17.00 Galerii výtvarného umění v Havlíčkově Brodě, koná se ke stému výročí Sdružení českých umělců grafiků Hollar a vystavená díla pocházejí ze sbírek havlíčkobrodské galerie.

uniweb weby

Galerie výtvarného umění v Havlíčkově Brodě cítila povinnost připomenout letošní 100. výročí založení Hollaru velkým výstavním projektem zejména proto, že má již od roku svého vzniku (1965) určenu specializaci na papírový materiál, konkrétně ilustraci, kresbu a grafiku. Sbírkový fond grafiky čítá v současné době kolem tři a půl tisíce sbírkových předmětů, z jejichž autorů více jak polovina prošla členstvím ve Sdružení českých umělců grafiků Hollar založeném v roce 1917. Jedná se tak o nejstarší kontinuálně existující umělecký spolek. Výstava nazvaná Hollaristé minulosti a přítomnosti, která v roce 2017 zahájí galerijní výstavní program a následně ve zredukované podobě bude také suplovat naši stálou expozici, bychom rádi věnovali předním kmenovým autorům ze sbírky grafiky, potažmo ilustrace, kteří byli či jsou členy tohoto jedinečného spolku.
Nosnou ideou výběru sbírkových předmětů na výstavu je téma „člověk a jeho svět“.  Chronologicky tak představíme díla z našich sbírek od nejstarší – zakladatelské generace Hollaristů v čele s Janem Konůpkem, Maxem Švabinským, Františkem Tichým, Františkem Koblihou a jejich následovníků z řad nejrůznějších výtvarných směrů např. Josefa Šímu, Bohuslava Reynka, Františka Grosse, Cyrila Boudu, Kamila Lhotáka aj.
Druhou polovinu století budou zastupovat autoři generací z let šedesátých až po současnost, jako např. Ladislav Čepelák, Jaroslav Šerých, Pavel Sukdolák, Vladimír Suchánek, Zdeněk Mézl, Emilie Tomanová, Dana Puchnarová, Květa Pacovská, Mikuláš Axmann, Josef Saska, Jiří Samek, Pavel Piekar a mnoho dalších. Tato část výstavy je početnější a dominantnější, což souvisí s dobou existence galerie a jejím sbírkotvorným programem. Velká část děl bude veřejnosti představena úplně poprvé, neboť pochází z posledních akvizicí. Vystavené grafické práce i neškolenému návštěvníkovi ukáží neuvěřitelnou pestrost a nepřebernou škálu nejrůznějších grafických technik, tisků z hloubky, výšky i z plochy. Grafika, mnohdy rychleji než malba, reagovala na nejrůznější vnější vlivy a změny, je tak vlastně progresivnější a dynamičtější a já doufám, že naše výstava je toho důkazem,“ přibližuje Daniela Růžičková, kurátorka sbírek Galerie výtvarného umění v Havlíčkově Brodě v Havlíčkově Brodě. K výstavě je připraven doprovodný program pro školní a mimoškolní kolektivy, během výstavy bude vyhlášena veřejná grafická dílna i komentované prohlídky.
Expozice bude k vidění ve všech výstavních prostorách v termínu do 19. března a poté provedou pracovníci galerie výběr děl a v podobě stálé expozice bude výstava pokračovat až do 26. listopadu 2017
Výstavu uvede kurátorka Daniela Růžičková, vernisáže se zúčastní současný předseda Sdružení českých umělců grafiků Hollar Pavel Piekar. Hudebního doprovodu se zhostí netradičně kytarové duo ze ZUŠ Polná.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy