Havlíčkův Brodě venuje po deváté vánoční strom pro partnerské Brielle

Po vzoru svého českého partnera zavedlo nizozemské historické městečko Brielle tradici slavnostního rozsvěcování živého vánočního stromu před devíti lety. Ve středu 30. listopadu se na cestu z Vysočiny vydá už devátý strom, který Havlíčkův Brod obyvatelům partnerského města věnuje.

uniweb weby

„V Holandsku na pichlavý smrček nenarazíte, a proto se obě spřátelená města domluvila a už devět let putuje začátkem prosince kamion s českým stromem přes půl Evropy na holandský vánoční trh. Brielští přátelé pak na oplátku přijíždějí na brodský květnový trh řemesel a přímo na místě pečou či smaží holandské speciality – například koblížky „oliebollen“, kterými jako poděkování za strom obdarovávají kolemjdoucí,“ přiblížil Tomáš Hermann z partnerského výboru Havíčkův Brod-Brielle.
Po naložení  ve středu 30. listopadu čeká strom cesta dlouhá 1100 kilometrů a následné umístění na náměstíčku Markt v centru Brielle. „Po rozvěšení vánočních ozdob, dětských obrázků a světel se rozzáří při „Lichtjesavond“ - slavnostním večeru v pátek 9. prosince. 
Premiérově se při této příležitosti uskuteční malý řemeslný trh, na který zamíří na pozvání sdružení brielských obchodníků desítka řemeslníků z našeho regionu. Předvádět budou zdobené perníčky, keramiku, šperky, dekorační předměty, oděvy i řezbářský um. Nebude chybět ani tradiční cukroví od cukrářů z hotelové školy a drobné dárečky z našich škol pro brielské děti, které zdobí strom svými obrázky,“ dodává Tomáš Hermann.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 29.11.2016 07:31




0 +
 

Hlavní zprávy