Inovační centrum s moderní technikou a FatLabem v areálu u Sázavy

Město Žďár nad Sázavou přestavuje bývalou sklárnu na moderní inovační centrum, které poskytne digitální dílny, vědecký a podnikatelský inkubátor. Cílem je podpořit místní vědce, technické inovace a rozvoj podnikání. Stavebně-technický průzkum pomůže připravit informace pro budoucího projektanta a odhadnout náklady na přestavbu. Plány zahrnují multifunkční prostory a sdílené kanceláře. Inovační centrum může přispět k atraktivitě Žďáru nad Sázavou pro podnikání a bydlení.

uniweb weby

Probíhá jedna z klíčových urbanistických proměn města Žďára nad Sázavou - přestavba bývalé sklárny na moderní inovační centrum, které by mělo sloužit jako digitální dílny, vědecký a podnikatelský inkubátor. Inovační centrum si klade za cíl hýčkat místní vědce, podporovat technické inovace a rozvíjet podnikání ve městě.

Areál nacházející se u řeky Sázavy na okraji parku Farské humna pořídila radnice za zhruba 6,5 milionu korun. Pro letošek vyhradili žďárští na investice do tohoto komplexu další 1,5 milionu. Připravujeme stavebně-technický a také inženýrsko-geologický průzkum. Chceme zjistit stávající stav objektu, abychom věděli, jestli jej musíme rekonstruovat z větší, či menší části, nebo bohužel nejdříve kompletně demolovat, nastínil nejbližší plány starosta Martin Mrkos.

Cílem také je připravit nezbytné informace pro budoucího projektanta. Chceme, aby jasně věděl, co objekt potřebuje – například jak se vypořádat se spodními vodami nebo zda unese současnou konstrukci novou střechu, objasnil Mrkos.

3D tiskárna nebo laser

Radnice už také jednala se zástupci městských i externích organizací či firem, které by v budoucnu mohly v inovačním centru působit. Přesný seznam služeb, jež budou v areálu k dispozici, známý sice ještě není, už nyní je ale jasné, že půjde o multifunkční prostory, kterým budou dominovat digitální technické dílny – takzvané FatLab. Tam si podnikavá veřejnost či zvídaví studenti budou moci vyzkoušet moderní techniku, ke níž se ne každý může běžně dostat.

FatLab obvykle zahrnuje různý nářadí, přístroje, nástroje i nejnovější IT technologie. Mezi vybavením se často ocitá kromě jiného 3D tiskárna, CNC frézka, řezací plotr nebo laser, což může pomoci třeba lidem, kteří si chtějí technicky ověřit fungování svého vynálezu, zlepšováku či podnikatelského záměru.

Město ale zvažuje i další služby, třeba zřízení sdílených kanceláří nebo chráněného bydlení s navazující kavárnou a komunitním centrem. Vše by mohl doplnit rovněž takzvaný podnikatelský inkubátor a akcelerátor. Tyto dvě služby běžně slouží jako podpora a poradenství pro začínající živnostníky při startu jejich byznysu nebo pak i při pozdějším správném nasměrování a rozvoji jejich podnikání. Rozhodně také chceme, aby byl celý prostor maximálně bezbariérový a s možností občerstvení, upřesnil podobu centra starosta.

Město se dle jeho slov v souvislosti s těmito plány zapojilo i do mezinárodního programu. Cílem je, aby byl Žďár připraven na proměnu, kterou evropský průmysl v současné době prochází, a město se stalo ještě více atraktivním místem pro podnikání i bydlení, podotkl Mrkos. Náklady na přestavbu sklárny se budou odvíjet až od výsledku průzkumů. V minulosti však jejich výši na radnici odhadovali na řádově miliony korun. S financováním však mohou pomoci dotace, o ně chtějí žďárští usilovat.

Blízké parkoviště

Město v tuto chvíli neuvažuje ani o výstavbě většího parkoviště u budoucího centra. Provozy, které zde plánujeme, vyžadují maximálně zásobování, ať už jde o dílny, kavárnu, nebo provoz objektu jako takového. Případně se bude jednat o naložení a vyložení osob s omezenou schopností pohybu. Parkování je v docházkové vzdálenosti, dodal starosta.

Krajské hejtmanství zatím svůj vlastní inovační centrum ve formě samostatné organizace či firmy sice nemá, podpoře podnikavosti, inovací, vzdělávání a využití vědeckých poznatků v ekonomické praxi se ale věnuje prostřednictvím nového projektu Smart Akcelerátor. Je to propojení akademického, firemního a vědecko-výzkumného sektoru i veřejné správy, na němž spolupracujeme s Vysokou školou polytechnickou Jihlava, agenturou CzechInvest a dalšími partnery, přiblížil dotační podpořený záměr Jan Bížala, krajský radní.

Součástí projektu mohou být dle jeho slov mimo jiné přednášky odborníků z praxe ve výuce, nebo naopak stáže žáků či pedagogů u odborných firem. Dále jde třeba o výměnu zkušeností či účast na seminářích. Chceme i více zapojit gymnázia, odborné střední školy a motivovat jejich žáky k větší podnikavosti a kreativitě, nastínil vize Bížala. Ve výuce by se také měla více prosazovat robotika a automatizace. Vznik krajského inovačního centra tak nyní aktuálně není. Až po vyhodnocení projektu, který se ale bude týkat dalšího volebního období, uvidíme, zda se budeme dál držet určitého neformálního uskupení, nebo by se nám vyplatilo zřízení samostatného inovačního centra. Potenciál tady ale určitě je, dodal radní.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy