Koníček se stal Květě Lutnerové povoláním

V Havlíčkově Brodě znám několik lidí, kteří se věnují fotografovaní mnoho let a koníček se jim stal i povoláním. Doposud jsem znal jen pány fotografy. Na vyhodnocení soutěže Brody v Brodě mě v Obřadním sále Nové radnice v Havlíčkově Brodě zaujala vítězná fotografie v kategorii Staré a nové s názvem 1963 máma – 2016 dcera od Květy Lutnerové.

uniweb weby

Narodila se v Havlíčkově Brodě a také zde žije. V letech 1997-2000 studovala na fotografické škole v Praze. Od roku 2003 je členkou Fotostřediska Havlíčkův Brod. „K focení jsem se dostala ve svých jedenácti letech, když jsem fotila pouť na Starém Bojišti. Tenkrát jsem fotila na svitkový film, ale značku přístroje si už nepamatuji. Později jsem měla fotoaparát Lubitel, mechanickou dvouokou zrcadlovku. Asi v devatenácti letech jsem si koupila Zenit. Oba přístroje mám dosud,“ popsala svoje fotografické začátky Květa Lutnerová.
Její tatínek amatérský fotograf měl doma fotokomoru a vyvolával i barevné fotografie. „Otec mě naučil vyvolávat fotky. Na rozdíl od něho jsem dělala pouze černobílé fotografie. Velké fotografie se zvětšovaly na zemi a já byla v temné komoře zalezlá celý den, člověk nikam nepospíchal, jako by se zastavil čas…“ zavzpomínala na analogovou fotografii Květa Lutnerová.
K digitální fotografii se dostala v roce 2005, když si zakoupila  fotoaparát Olympus Camedii 5050. Později si pořídila Nikon D50. Občas si na zkoušku půjčí nějaký novější fotoaparát, aby porovnala výsledky. Fotografické soutěže Brody v Brodě se účastní pravidelně už od roku 2013, kdy soutěž začala. První úspěch zaznamenala v roce 2015 v kategorii Krásy města, kde obsadila druhé místo s fotografií Schody do tajné zahrady. Požádal jsem autorku fotografie o odtajení zahrady. „Schody vedou do Panské zahrady blízko Kláštera v Uherském Brodě, kde jsem se byla podívat na vernisáži předchozího ročníku soutěže Brody v Brodě. Přijeli jsme dřív, a tak jsme procházeli  město a samozřejmě fotili. Ráda objevuji zajímavá zákoutí v mně neznámých městech. V Uherském Brodě se mi celkově moc líbilo, hezké prostředí a  přátelští lidé,“  vysvětlila Květa Lutnerová. Vítězná fotka v kategorii Staré a nové s názvem 1963 máma – 2016 dcera má zajímavou historii. „Chtěla jsem nově přefotit nějaké místo na Vršovicích, protože jsem se tam s manželem v roce 2007 nastěhovala. Tato čtvrť byla do té doby pro mě zcela neznámá. Sháněla jsem staré fotografie Vršovic od místních starousedlíků a narazila jsem na tuto fotografii. Moc se mi líbila, hlavně i proto, že máma s dcerou si byly neuvěřitelně podobné. Domluvily jsme se tedy na fotografování a já se snažila co nejvíc zachytit předlohu. Dlouho jsme čekaly na počasí a až ustanou letní horka, střecha byla rozpálená...vysoko a necítily jsme se tam příliš bezpečně. Výsledek ale stál za to. Pro mou modelku to je i pěkná vzpomínka, protože její maminka už několik let nežije,“ popsala vznik vítězné fotografie Květa Lutnerová.
Digitální technika zaznamenala velký skok i ve fotografii. Předností proti analogové fotografii je určitě snadné pořizování fotek buď fotoaparátem, mobilem nebo tabletem. Nastává, ale problém kam ukládat nepřeberné množství fotek. „Všechny své fotografie mám v počítači. Na Vánoce jsem dostala My Cloud, tak budu přesouvat a pořádně zálohovat. Rajčenet používám, ale spíš na sdílení fotek s přáteli ze společných akcí. Z rodinných fotografií dělám pravidelně fotoknihy a občas nějakou zvětším do rámu a na zeď s ní. Nyní se mi zalíbil tisk na plátno, tak to chci vyzkoušet,“ poradila možná i čtenářům profesionální fotografka Květa Lutnerová. Více rad ohledně fotografování lze získat na webu. Doporučuji navštívit!                        



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy