Kornélie Němečkové vystaví v Brodě Zpívánky

Galerie výtvarného umění v Havlíčkově Brodě pořádá v pátek 9. prosince slavnostní zahájení výstavy Zpívánky Kornélie Němečkové, výstavu uvede Simona Divilová Zobačová. Zazpívají žáci Soukromé základní umělecké školy Havlíčkův Brod.

uniweb weby

„Výstava nezaměnitelné tvorby pražské výtvarnice a ilustrátorky Kornelie Němečkové, která po více jak šedesát let hlavně svými vystřihovánkami propaguje a přibližuje nejen české veřejnosti tradiční lidové umění Valašska a Slovácka, představí dílčí kolekci z její idylicky a lyricky laděné tvorby.
Vsetínská rodačka se sice po studiích trvale usadila v Praze, ale náměty pro svoji volnou tvorbu - vystřihovanou grafiku, ilustrace, textilní koláže a tapiserie - čerpá v lidovém umění a folkloru, které jsou její celoživotní láskou. Ostatně i pro ni typická technika vystřihování má své kořeny v lidové tradici, i když to není jediná výtvarná technika, kterou používá. Její vystřihované obrázky sugestivně zprostředkovávají její hluboký vztah k dětství, k věcem a lidem rodného kraje. V jejím podání to je svět pohody a radosti, jež se těší obdivu už několika generací milovníků jejích obrázků v Evropě, Asii, Austrálii i Severní Americe. Svou originální techniku stříhání využila i v animovaném filmu a v televizní grafice. Z její dílny pochází i známá kresbička krojované dívky ve znělce populárních televizních Zpívánek, ale známe ji i z ilustrací knih, dětských časopisů, plakátů, poštovních známek i další užité grafiky,“ přibližuje Aleš Veselý z Galerie výtvarného umění v Havlíčkově Brodě. Začátek vernisáže je v 17.00  Výstava potrvá do 29. ledna 2017


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy