Kraj Vysočina spolupracuje s Policií ČR na řešení kyberkriminality

Kybernetická kriminalita jde podle slov Martina Vanečka, vedoucího analytika krajských policistů na Vysočině, napříč všemi oblastmi trestné činnosti a nevyhýbá ani regionu Vysočiny, v loňském roce se zde stalo 112 trestných činů.

uniweb weby

„Problematika informační kriminality je specifická především přesahem přes různé druhy trestné činnosti. Lze říci, že nadále výrazně převažuje majetková trestná činnost, kde i většina přestupků je pouze dílčím útokem pokračujícího trestného činu,“ uvedl Martin Vaněček, vedoucí odboru analytiky Krajského ředitelství policie kraje Vysočina s tím, že tato trestná činnost vedle přesahu liniového zahrnuje i různou závažnost. U nejzávažnějších deliktů dosahují škody řádů milionů korun. Jedná se především o trestné činy podvodů při obchodování se zahraničím. V současné době je výrazná problematika využívání kryptolockeru pro páchání trestného činu vydírání. Specifika lze vysledovat také v oblasti pachatelů a poškozených, kde jsou silně zastoupeny kategorie nezletilí, mladiství a mladší dospělí.

Podle informací hejtmana Kraje Vysočina a předsedy Komise Rady Asociace krajů ČR pro informační technologie ve veřejné správě Jiřího Běhounka se tento druh informační kriminality nevyhýbá ani organizacím Kraje Vysočina. Přes veškeré investice do zabezpečení, projekty prevence elektronických útoků, kvalitní IT zázemí se bohužel některé školy zřizované Krajem Vysočina staly obětí útoků prostřednictvím ransomware. „Díky dostupnosti záloh nejsou naštěstí zatím důsledky těchto útoků zásadní, ale jejich množství a nebezpečnost roste. Snažíme se proto zintenzivnit informovanost IT odborníků a i nadále investujeme do technických řešení obrany. V rámci nejkritičtějších organizací kraje, jako jsou nemocnice, zdravotnická záchranná služba a krajský úřad prosazujeme nasazení systému řízení bezpečnosti podle normy ISO 27001. Spolupráce s Policií ČR je pro nás stěžejní z pohledu vzájemné informovanosti, předávání poznatků mezi IT odborníky a koordinace informační kampaně, kterou se budeme snažit varovat širokou veřejnost a zabránit tak škodám na majetku institucí a domácností Kraje Vysočina,“ říká hejtman Jiří Běhounek.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 21.03.2017 17:02




0 +
 

Hlavní zprávy