Máme se bát ruské propagandy? Poradí úterní přednáška v Havlíčkově Brodě

V úterý 16. srpna v 15.00 se koná v rámci Letní žurnalistické školy Karla Havlíčka Borovského další přednáška, tentokrát o fungování prokremelské dezinformační kampaně a hlavně také, jak jí čelit. Do Havlíčkova Brodu přijdou diskutovat analytik programu Kremlin Watch Roman Máca a Jakub Janda z think-tanku Evropské hodnoty.

uniweb weby

Beseda naváže na pondělní, kde novinář Marek Wollner a politický geograf Michael Romancov diskutovali s účastníky LŽŠ. Ti se dozvěděli, jakým serverům bychom měli věřit a proč je důležité si ověřovat informace z online prostředí a že alternativní či přímo dezinformační weby jsou jedním ze základních článků ruské propagandy, nemluvě o ruských internetových trollech.

Think tank Evropské hodnoty nedávno zveřejnil studii, která mapuje fungování dezinformačních webů. Organizace nalezla skoro 40 stránek, působících v rámci České republiky, které účelově šíří dezinformace, manipulují s fakty a poskytují zaujaté zpravodajství. Vážnost situace dokladuje i průzkum od agentury STEM, podle kterého věří alternativním médiím kolem 25 % všech lidí.

Roman Máca vystudoval obor mezinárodní rozvojová studia na Univerzitě Palackého vOlomouci. V současné době je analytikem programu Kremlin Watch, specializuje se hlavně na ruskou dezinformační kampaň a ruskou mediální scénu. Spolupracuje s veřejnými i soukromými institucemi, účastní se řady národních a mezinárodních projektů, přednáší a publikuje na svém blogu a na serverech manipulatori.cz a neovlivni.cz. Působí také voblasti bezpečného užívání internetu a nových médií.

Jakub Janda vystudoval Vysokou školu veřejných a mezinárodních vztahů, studuje ještě také na Fakultě sociálních věd UK. Dříve se angažoval v humanitární organizaci ADRA, pracoval jako poradce poslance Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, účastnil se i stáží na Ministerstvu zahraničních věcí ČR a Úřadu vlády ČR. V současné době působí jako zástupce ředitele think-tanku Evropské hodnoty a jako politický komentátor. Jeho hlavními tématy jsou jednání českých politiků a institucí EU, zahraniční a bezpečnostní politika ČR, obrana liberální demokracie a kremelská dezinformační kampaň.

Autor: Michal Karas


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy