Mlékárny Jihlavska obstály v silné konkurenci

Jednadvacátý ročník Mlékárenského dne se konáv Přibyslavi v sobotu 8. září. Letos se přihlásilo do soutěže 34 výrobků, což je po několika letech největší množství novinek.

uniweb weby

/uws_images/firmy/083199/clanky/mlekarny-jihlavska-obstaly-v-silne-konkurenci/000001_h.jpg

Dana Černá představuje slaný jugurtový nápoj Ayran

Komise hodnotila čtyři kriteria – obal, vzhled a konzistenci, chuť a vůni a inovaci. V soutěžení jedenácti mlékáren se ukázaly ve velmi dobrém světle i dvě firmy z Jihlavska – Moravia Lacto z Jihlavy a Mlékárna Polná. V kategorii mléčné nápoje a zakysané mléčné výrobky zvítězilo s velkým předstihem před ostatními Podmáslí jahodové z Moravie Lacto. Stejná novinka, jenže s meruňkami, skončila na pátém místě. V kategorii přírodní sýry zrající se umístil Farmářský sýr z Moravie Lacto na šestém místě a v kategorii specialit výrobek Ayran na místě čtvrtém.

/uws_images/firmy/083199/clanky/mlekarny-jihlavska-obstaly-v-silne-konkurenci/000002_h.jpg

Miloš Kvasnička z Mlékárny Polná

„Vyrábíme prakticky všechny komodity, které jsou ohroženy dovozy – mléka, tvarohy, másla, eidamy, zakysané výrobky, tavené sýry. Hlavní novinkou letošního roku je Farmářský sýr s tvorbou ok, zauzený, který by měl dobře obstát v konkurenci s dováženými německými a polskými eidamy. Je z mléka z Vysočiny, kompletně zpracovaný v Jihlavě. V srpnu získal značku Regionální potravina Vysočiny. Kdo má rád balkánské speciality jistě si pochutná na Ayranu, což je slaný jogurtový nápoj hodící se například ke kebabu.
A protože se říká, že naše podmáslí je často lepší než slivovice, rozhodli jsme se rozšířit nabídku i o podmáslí meruňkové a jahodové. Prodává se v litrovém praktickém balení. Specialitou je zakysaná smetana francouzského typu, která je s obsahem tuku 38 procent určena hlavně pro ty, co drží štíhlou linii,“ popsala Dana Černá z obchodního oddělení firmy Moravia Lacto.
Rovněž polenská mlékárna byla v Přibyslavi úspěšná. Balkánský sýr v nálevu obsadil ve specialitách páté místo, v kategorii přírodní sýry zrající skončil Jadel s kořením čtvrtý a v kategorii čerstvé a tvarohové sýry a deserty se umístil smetanový krém Maskar hodnocen mezi čtrnácti novinkami sedmý.
„Mlékárna Polná nebude nikdy velkým závodem,“ uvedl zástupce firmy Miloš Kvasnička. „Budeme se držet našeho regionu a výrobků s vyšší přidanou hodnotou ruční práce, což se zahraničním dovozcům nevyplácí. Myslíme si, že to je cesta, na níž bychom se mohli uplatnit dlouhodobě na trhu a být zajímaví pro naše odběratele. Všechny naše výrobky lze také zakoupit v prodejně přímo u mlékárny v Polné,“ dodal Miloš Kvasnička.

Autor: Pavel Kryštof Novák

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
07.09.2012 00:00



0 +
 

Hlavní zprávy