Modernizace chotěbořských dílen: Investice 105 milionů korun, bezbariérové budovy a solární panely

Modernizace krajských školních budov v Chotěboři a Novém Městě na Moravě pokračuje. Kraj Vysočina vyhlásil veřejnou zakázku za 105 milionů korun na modernizaci dílny v Chotěboři. V Novém Městě na Moravě na Gymnáziu Vincence Makovského vznikne badatelská půda za 25 milionů korun z evropského programu IROP.

uniweb weby

V poslední době došlo k významnému pokroku v plánované modernizaci chotěbořských dílen, když Kraj Vysočina vyhlásil veřejnou zakázku za 105 milionů korun. Modernizace je důležitým krokem pro místní školství a přinaší řadu výhod pro učitele i studenty v regionu.

Budova, která má být bezbariérová, bude disponovat suterénem, přízemím a patrem s učebnami a dílnami pro odborný výcvik. Součástí objektu budou sklady, šatny a sociální zařízení. K projektu přispěl Karel Janoušek, který zdůraznil, že se jedná o moderní stavbu s množstvím současných technologií. Solární panely budou instalovány na střeše, a projekt rovněž počítá s technologiemi, jako jsou odsávací systémy, vzduchotechnika nebo rekuperace. Montovány budou také rozvody stlačeného vzduchu, vodovodní přípojkách a jejich měření a regulace.

Díky plánované modernizaci škola opustí objekt truhlárny, který kraj v budoucnu pravděpodobně nabídne k odprodeji. Stejně tak se detašovaná pracoviště chotěbořské střední školy odstěhují z Hlinska a Havlíčkova Brodu. V nových prostorách se budou vzdělávat především žáci dřevařských a strojírenských oborů. Výuka bude v průběhu stavebních prací přesunuta do náhradních prostor, konkrétní lokality škola upřesní.

Stavební úpravy jsou naplánované rovněž na Gymnáziu Vincence Makovského v Novém Městě na Moravě, kde vznikne badatelská půda. Karel Janoušek uvedl, že projekt nebude stavebně tak náročný. Úpravy půdy si vyžádají výměnu krovu a položení nové střechy, práce by měly trvat šest měsíců za provozu školy. Pokud bude vše probíhat dle plánu, stavbaři by měli začít v červnu letošního roku a krov a novou krytinu položí během letních prázdnin.

Nově vzniklá půdní prostory budou sloužit jako odborné dílny zaměřené na polytechniku, 3D technologie a multimédia. Součástí bude také jazyková laboratoř. Radní Kraje Vysočina pro oblast školství Jan Břížďala řekl, že nové prostory poskytnou vyučujícím rozmanitější možnosti výuky a moderní vybavení, které ocení žáci. Modernizace, která přijde na 25 milionů korun, je financována z evropského programu IROP, stejně jako některé další projekty v krajském školství. Podle Jana Břížďaly je v různých fázích přípravy nebo realizace celkem pět obdobných krajských projektů, na které by celkem měla být Kraji Vysočina přiznána dotace 110 milionů korun z evropských zdrojů.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy