Osmdesátiny Václava Havla si připomenou také návštěvníci knižního veletrhu

Knihovna Václava Havla plánuje na podzim letošního roku dvě novinky, obě spojené s výročím Václava Havla. Jde o vydání knihy Václava Havla: Zápisky obviněného a knihu fotografií Hele, Havel. První z nich se určitě objeví také na Podzimním knižním veletrhu v Havlíčkově Brodě, druhá by se měla dostat na knižní trh koncem tohoto týdne.

uniweb weby

Zápisky obviněného jsou knihou útržkovitých deníkových záznamů, přibližujících nejbolestivější setkání Václava Havla s represivními složkami komunistické moci, neměl dlouho nikdo ponětí. Sám Václav Havel se o nich nikde nezmiňoval a ani v rozhovorech s nejbližšími se ke své vězeňské zkušenosti příliš nevracel. K jejich objevení došlo až před necelými dvěma lety, kdy David Dušek začal pořádat pozůstalost svého dědečka Zdeňka Urbánka – překladatele, esejisty a celoživotního rádce a přítele Václava Havla. V jedné z krabic s písemnostmi nalezl diář s poznámkami, jejichž rukopis se nápadně podobal písmu Václava Havla. Svou domněnku se rozhodl zkonzultovat s Annou Freimanovou, která byla s Václavem Havlem v úzkém kontaktu už od 80. let, a fantastický objev byl na světě: nezpochybnitelně autentická výpověď obviněného ve vyšetřovací vazbě. 
Krátce nato David Dušek oslovil další tři blízké spolupracovníky Václava Havla – filozofa Martina Palouše, kanadského překladatele Paula Wilsona a diplomata a psychologa Michaela Žantovského – s prosbou o napsání esejů, které by Havlovy zápisky, nezřídka zkratkovité, pomohly rozkrýt a ozřejmit. Právě takto vznikl koncept knihy Václav Havel: Zápisky obviněného
„Diář z jednoho z nejdramatičtějších období v Havlově životě přispívá k lepšímu chápání cíleného útoku moci na nekonformního spisovatele, jeho tehdejšího duševního rozpoložení, jeho myšlenkového i společenského okruhu a mučivého dilematu, před nějž byl postaven,“ řekl spoluautor knihy, Havlův životopisec a ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský.

„Druhá kniha je souborem amatérských fotografií, kterou jsme poskládali tak, že nám lidé posílali různé momentky, v nichž zachytili Václava Havla. Kniha se jmenuje Hele, Havel! a bude ji doprovázet i stejnojmenná výstava v pražském paláci Lucerna,“ přibližuje Tereza Johanidesová z Knihovny Václava Havla s tím, že v sobotu, 15. října vyvrcholí v pražském paláci Lucerna oslavy nedožitých 80.
narozenin Václava Havla a součástí bude zahájení stejnojmenné výstavy.

„Od ledna do června 2016 se v Knihovně Václava Havla sešlo více než 1300 snímků od 200 autorů či majitelů fotografií. V některých případech se jednalo o celou sérii fotek z nedávné doby, jindy o jediný snímek přechovávaný po generace; některé uchvacovaly profesionální kompozicí, jiné zas kouzlem nechtěného. Každý bez rozdílu však přispíval do mozaiky Havlova životaběhu, obohacoval ho, doříkával,“ uzavírá Tereza Johanidesová.
S knihami z Knihovny Václava Havla se mohou zájemci setkat v rámci Podzimního knižního veletrhu na stánku číslo: 154.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
st 12.10.2016 06:25




0 +
 

Hlavní zprávy