Policisté radí, jak nakupovat bezpečně, za loňský rok evidují čtyři stovky podvodů

Policisté na Vysočině evidovali v roce 2016 přes čtyři sta případů, kdy byli lidé podvedeni při nakupování prostřednictvím různých internetových portálů. V drtivé většině se jednalo o zákazníky, kteří objednané zboží prodejci předem zaplatili, ale následně ho neobdrželi.

uniweb weby

Stále více lidí nakupuje nejen v kamenných prodejnách, ale v narůstajícím počtu využívají nabídek internetových obchodů nebo bazarových portálů. Řada z nich ale přináší i možná rizika. „Pokud za vybrané zboží zaplatíme prodávajícímu předem, vystavujeme se určitému riziku. V některých případech se totiž nemusíme dočkat zboží, které jsme si objednali a už vůbec ne peněz, které jsme za něj zaplatili. Rovněž se nenechme zlákat nápadně výhodnými podmínkami nákupu a velmi nízkou cenou výrobků v porovnání s běžnou cenou v obchodech,“ popisuje vrchní inspektor Policie ČR na Vysočině Tomáš Linhart.

Policisté proto nabízejí recept, jak bezpečně nakupovat po internetu. „Nakupujte u prodejců, které znáte, pokud je neznáte, předem si o nich zjistěte potřebné informace, před nákupem si řádně přečtěte smluvní a obchodní podmínky, seznamte se s reklamačním řádem, od prodejce získejte i informace o podmínkách a nákladech při dodání zboží, vyhledejte si telefonní číslo, e-mail a adresu prodejce, uchovejte si záznam o internetových transakcích, včetně webových stránek prodejce (objednávka, potvrzení objednávky, e-mailová komunikace s prodávajícím apod.) a platbu předem provádějte pouze a jen tehdy, pokud máte jistotu, že se jedná skutečně o důvěryhodného obchodníka,“ dodává David Linhart.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy