Pondělní beseda Letní žurnalistické školy prozradí, jakým webům máme věřit

Druhá přednáška dvanáctého ročníku Letní žurnalistické školy Karla Havlíčka Borovského se bude týkat důvěryhodnosti informací získaných na internetu a sociálních sítích. Přijdou diskutovat novinář Marek Wollner a politický geograf Michael Romancov.

uniweb weby

Téma besedy se ptá, jak lidé věří serverům (zpravodajským a "zpravodajským"). Se „zpravodajskými“ či alternativními weby se poslední dobou takzvaně roztrhl pytel. Řada lidí si na nich vyhledává informace, i když autor textů je často neznámý, informace nejsou ověřeny, případně financování těchto stránek je také značně nejasné.

Think tank Evropské hodnoty nedávno zveřejnil studii, která mapuje fungování dezinformačních webů. Organizace nalezla skoro 40 stránek, působících vrámci České republiky, které účelově šíří dezinformace, manipulují s fakty a poskytují zaujaté zpravodajství. Vážnost situace dokladuje i průzkum od agentury STEM, podle kterého věří alternativním médiím kolem 25 % všech lidí.

Marek Wollner se narodil roku 1967 vPlzni. Vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd UK. Působil vřadě médií například vLidových novinách, Respektu či Týdnu. Nejvíce je ale jeho jméno spjato sČeskou televizí, kde se jako dramaturg a moderátor podílí už dvanáct let na investigativním pořadu Reportéři ČT. Spolu sLubošem Dobrovským je také držitelem ceny Ferdinanda Peroutky za rok 2015.

Michael Romancov se narodil vroce 1969 vPraze. Absolvoval nejprve Pedagogickou fakultu UK, poté se věnoval politologii a politické geografii, roku 2001 dokončil doktorské studium na Institutu politologických studií FSV UK, kde také dodnes přednáší. Řadí se mezi přední české odborníky na politickou geografii, geopolitiku a Rusko. Podílí se taktéž na projektu Tapolitika.cz.

Autor: Michal Karas


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 15.08.2016 16:55




0 +
 

Hlavní zprávy