Ptačí chřipka zasáhla geneticky cenný chov

Na Třebíčsku byla potvrzena ptačí chřipka v druhém chovu, který obsahuje geneticky cenné kusy drůbeže. Veterináři budou muset utratit 13 000 slepic, přičemž 2 500 z nich má vysokou genetickou hodnotu. Epidemie ptačí chřipky v Česku postihla již pět velkochovů.

uniweb weby

V geneticky cenném chovu na Třebíčsku je ptačí chřipka, veterináři utratí třináct tisíc nosnicV druhém chovu ve Vanči na Třebíčsku se potvrdila ptačí chřipka, tentokrát u třinácti tisíců slepic. I tento chov, který obsahuje geneticky cenné kusy drůbeže, bude zlikvidován, informoval Petr Majer ze Státní veterinární správy (SVS). Již 15. února kvůli stejné nákaze bylo utraceno jedenáct a půl tisíce slepic v první hale ve Vanči a o den později 44 tisíc slepic v Častoticích. Hospodářství na obou místech patří společnosti Líheň Studenec, jejíž chov má vysokou úroveň a je známý v Evropě, Asii i Americe.

Před dvěma týdny uplatnila SVS kvůli vysoké hodnotě chovu výjimku na jednu ze dvou hal ve Vanči. „Přes veškerou snahu o zachování tohoto cenného chovu bohužel nyní vyšetření potvrdilo, že nákaza pronikla i do haly s genetickým zdrojem, takže bude nutné přistoupit k utrácení,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád. Z patnácti vyšetřovaných vzorků uhynulých slepic se nákaza potvrdila u dvanácti.

Ve Vanči virus zasáhl šlechtitelský, prarodičovský a rodičovský chov slepic nosného typu. Z celkových třinácti tisíc slepic patří do genetických zdrojů 2 500 kusů, jejichž hodnota je až desetkrát vyšší než u běžných užitkových slepic. Odškodné za likvidaci chovu bude odpovídat této vyšší hodnotě, informovala veterinární správa.

Letos se ptačí chřipka v Česku vyskytla v pěti velkochovech, z nichž tři se nacházejí na Třebíčsku. Ve Valdíkově na Třebíčsku bylo utraceno padesát tisíc kachen, které patřily společnosti AGRO-V. Předtím byly ohniska pta



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy