Rekonstrukce zámku v Nových Syrovicích

Rekonstrukce zámku v Nových Syrovicích proběhne za provozu domova pro osoby se zdravotním postižením, který zde sídlí. Práce budou zahrnovat odstraňování vlhkosti zdiva, opravu fasád a střechy či výměnu oken. Rekonstrukce stojí 9,8 milionů korun a potrvá přibližně rok.

uniweb weby

Stavební ruch se obyvatel domova nedotkne. Podle informací radního Karla Janouška budou práce v přízemí probíhat v etapách za provozu. Bydlení v patře tedy nenaruší a klienti se nebudou muset stěhovat do náhradních prostor. Rekonstrukce by měla začít ještě letos, po podpisu smlouvy s vybraným dodavatelem v rámci výběrového řízení. Předpokládaná hodnota zakázky činí 9,8 milionů korun. Práce potrvají přibližně rok.

„Klíčové je především odstranění vlhkosti zdiva s ohledem na dlouhodobý výskyt spodní vody a kolísání hladiny v prostoru suterénu. Počítáme také s opravou fasád, střechy včetně vikýřů, výměnou některých oken, podlahy v pračce a doplnění chybějícího plotu v parku. Na některých místech opravíme zeď, jinde přibude plaňkový plot,“ vyjmenoval Karel Janoušek s tím, že do provozního řešení budovy zasaženo nebude a veškeré práce budou prováděny pod dohledem památkářů.

Poslední velká rekonstrukce za desítky milionů korun se uskutečnila v letech 2016 až 2018 a 2018 až 2020. Zámek tehdy získal novou střechu, fasádu, krovy, okna, dveře, výtahy a pořízeno bylo také nové vybavení. Chloubou památky jsou repliky původních zámeckých komínů.

Domov s kapacitou 88 lůžek je příspěvkovou organizací Kraje Vysočina od roku 2004. Koncem padesátých let minulého století byl prohlášen kulturní památkou, poté začal sloužit k sociálním účelům, nejdříve jako domov pro seniory a od roku 1996 jako ústav sociální péče. tisk@kr-vysocina.cz.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy