Sborník třebíčského muzea Naším krajem 2016 přibližuje život Antonína Kaliny

Muzeum Vysočiny Třebíč vydalo už 15. číslo vlastivědného sborníku Naším Krajem. Autoři příspěvků z řad odborníků z muzea čtenáře seznamují například s muzejním herbářem, s lidovými písněmi Podhorácka a Horácka, s Prusko-rakouskou vojnou, ale také s životem Antonína Kaliny.

uniweb weby

„Podstatnou část sborníku tvoří vzpomínkové medailonky osobností kulturního života, které region Třebíčska opustily v minulých letech. Autoři Jan Dočekal, František Gregor a František Jůza zavzpomínali na Boženu Kjulleněnovou, Václava Dosbabu, Jiřího Jouru, Vladímara Werla, Vlastimila Tomana nebo Josefa Kremláčka,“ uvedl Jaroslav Bašta z Muzea Vysočiny Třebíč.


Sborník Naším krajem si můžete za 70 korun koupit na recepci Muzea Vysočiny Třebíč

Třebíčský rodák Antonín Kalina (17. února 1902 - 26. listopadu 1990) byl československý občan, vězněný během druhé světové války z politických důvodů v koncentračním táboře Buchenwald. Tam se mu podařilo různými způsoby zachránit život více než devíti stům židovských dětí, za což mu byl v roce 2012 in memoriam udělen titul Spravedlivý mezi národy, jenž označuje lidi nežidovského původu, kteří přispěli k záchraně Židů před holocaustem. O dva roky později byl in memoriam vyznamenán medailí Za zásluhy.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy