Severozápad Vysočiny postihla opatření v souvislosti s ptačí chřipkou

Krajská veterinární správa Státní veterinární správy pro Kraj Vysočina (KVSJ) vydala v souvislosti s potvrzením výskytu nebezpečné nákazy vysoce patogenní aviární influenzy (subtyp H5N8) v katastrálním území Blažejovice na Benešovsku ve Středočeském kraji opatření pro čtyři obce v ochranném pásmu a pro 51 obcí a měst v pásmu dozoru.

uniweb weby

Aviární influenza (ptačí chřipka) je infekční onemocnění ptáků virového původu. Původcem onemocnění je chřipkový virus typu A, různých subtypů. Onemocnění se klinicky projevuje apatií, sníženým příjmem krmiva, sníženou snáškou, dýchacími potížemi, otoky na hlavě, krváceninami na končetinách a zvýšeným úhynem. Nemocnost i úmrtnost může dosahovat až 100 %. Inkubační doba je 3 až 7 dní a jednotlivé druhy ptáků jsou k nákaze různě vnímaví. Nejvíce vnímavá k onemocnění je hrabavá a vodní drůbež a volně žijící vodní ptáci. K přenosu onemocnění dochází přímo z nemocných ptáků, nebo nepřímo pomocí kontaminovaných pomůcek, krmiva, vody apod. K infekci dochází nejčastěji přes trávicí ústrojí. Nemocní ptáci vylučují virus sekrety a exkrety, které následně kontaminují peří a okolí. 
Rozlišujeme vysoce patogenní formu aviární influenzy (HPAI) a nízce patogenní formu aviární influenzy (LPAI). Obě formy podléhají podle veterinárního zákona oznamovací povinnosti. U HPAI může výjimečně dojít při vysoké infekční dávce k přenosu na člověka, nebo na jiné savce. Virus je ničen běžnými desinfekčními přípravky," popisuje ve své zprávě Božek Vejmelka, ředitel KVSJ.

Ochranné pásmo
se dotýká katastrálního území obcí Hořice u Humpolce, Ježov nad Želivkou, Píšť u Humpolce a Vranice u Humpolce. Pásmo dozoru stanovil KVSJ na katastrální území obcí: Bohumilice u Kožlí, Bojiště, Bolechov, Budeč nad Želivkou, Číhovice, Dobrá Voda Lipnická, Dobrovítova Lhota, Habrovčice, Hněvkovice u Ledče nad Sázavou, Hojanovice, Holušice, Horní Paseka, Hroznětice, Chlovy, Chotěměřice, Chýstovice, Chyšná, Jiřičky, Kaliště, Kamenná Lhota, Koberovice, Košetice, Kouty u Bojiště, Kožlí, Křelovice u Pelhřimova, Ledeč nad Sázavou, Lhotice, Lhotka u Humpolce, Lískovice, Lísky u Holušic, Lohenice, Martinice u Onšova, Miletín u Humpolce, Mstislavice, Nečice, Nová Ves u Dolních Kralovic, Onšov, Podivice, Poříčí u Bolechova, Proseč u Humpolce, Rejčkov, Sechov, Senožaty, Skoranovice, Speřice, Syrov, Těškovice u Onšova, Tukleky, Veliká, Vitice u Humpolce, Vojslavice nad Želivkou a Zahájí u Hněvkovic.

KVSJ
nařizuje obcím v ochranném pásmu i pásmu dozoru provést nejpozději do úterý 14. února soupis všech hospodářství, kde se chová či drží drůbež nebo jiní ptáci chovaní v zajetí. Současně musí vedení obcí informovat veřejnost s cílem zvýšit povědomí o nákaze mezi chovateli drůbeže nebo jiného ptactva chovaného v zajetí, lovci, pozorovateli ptáků. Všem chovatelům ptáků v ochranném pásmu KVSJ nařizuje zajistit opatření biologické bezpečnosti pro drůbež a jiné ptactvo chované v zajetí, umístit ptáky do uzavřených prostor, zamezit vniku volně žijícího ptactva do objektů zasíťováním oken a větracích otvorů, včetně zajištění dezinfekce u vchodů do prostor, kde je chována drůbež nebo jiné ptactvo chované v zajetí, a u východů z uvedených prostor a zamezit kontaminaci krmiva a napájecí vody trusem volně žijících ptáků. Měli by sledovat zdravotní stav drůbeže a jiného ptactva chovaného v zajetí a případné úhyny hlásit na krajskou veterinární správu na telefonním čísle: 720 995 209.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy