Tajemné stopy minulosti židovské dědictví

Nová turistická trasa "Toulky za židovskou historií města Jihlavy" představuje fascinující příběh židovské komunity ve městě. Prohlídka zahrnuje návštěvu židovského hřbitova, místa bývalé synagogy a nejstaršího židovského města.

uniweb weby

V historii města Jihlavy lze nalézt řadu zajímavých a poutavých příběhů o působení Židů ve městě a jejich vlivu na jeho vývoj. Nyní máme příležitost se seznámit s některými místy, kde židovská komunita působila, a pochopit, jak se proměnila během staletí. Nová turistická trasa 'Toulky za židovskou historií města Jihlavy' návštěvníkům nabízí jedinečný přehled tohoto fascinujícího příběhu, který se táhne od středověku až po 20. století.

Trasa začíná na ulici U Cvičiště, kde se nachází brána na židovský hřbitov. Ten představuje zachovalou památku na někdejší významnou židovskou komunitu ve městě. Prohlídka poskytuje informace o jednotlivých náhrobcích a lidech, kteří zde byli pohřbeni. Jejich osudy zrcadlí proměnu židovského života v Jihlavě a ukazují, jakým způsobem byli Židé nuceni přizpůsobit se různým historickým událostem.

Pokračování trasy nás zavede do historického centra města, kde budeme moci obdivovat krásné stavby, které vznikly díky pracovitosti a podnikavosti jihlavských Židů v 19. a 20. století. Dozvíme se, jak velký byl jejich přínos pro moderní Jihlavu a jak ovlivnili architekturu, kulturu a obchod města.

Jedním z vrcholů trasy je návštěva místa, kde stávala židovská synagoga. Dnes se zde nachází park pojmenovaný po slavném skladateli židovského původu Gustavu Mahlerovi, který zde strávil část svého dětství. Příběh synagogy odhaluje, jak náboženský život židovské komunity v Jihlavě prošel těžkými zkouškami, ale zároveň ukazuje, jaký význam měla pro celou komunitu.

Na konci trasy si představíme nejstarší židovské město v Jihlavě, které existovalo již za panování lucemburských králů. Tento daleký začátek židovské historie ve městě nám umožní pochopit, jak výjimečné a bohaté je židovské kulturní dědictví v Jihlavě.

Na trase vás čeká 1,5 km zajímavých objevů, jedinečných příběhů a nezapomenutelných zážitků. Přidejte se k nám na 'Toulkách za židovskou historií města Jihlavy', které trvají 1,5 hodiny, a prozkoumejte s námi tento fascinující a dojemný příběh. Nenechte si ujít příležitost nahlédnout pod pokličku židovské historie Jihlavy a přijít na kloub tomu, jak se prolínala a proměňovala s dějinami celého města.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy