Třiadvacetiletý muž v Jihlavě opakovaně kradl, skončil v rukou policistů

Třiadvacetiletý recidivista, který byl za majetkovou trestnou činnost naposledy odsouzen vloni v březnu, má na svědomí necelou desítku případů krádeží a zneužívání cizích platebních karet.

uniweb weby

„Muž je obviněný z toho, že v druhé polovině srpna zneužil nalezenou platební kartu, kterou její majitel ztratil s peněženkou na ulici v Jihlavě. Obviněný provedl celkem osm bezhotovostních plateb a o další se pokusil. Platil za zboží v obchodech i na čerpacích stanicích. Zkusil také vybrat peníze z bankomatu, to se mu ale nepodařilo, protože neznal PIN kód. Způsobená škoda byla vyčíslena na necelých deset tisíc korun
O další neoprávněný výběr finanční hotovosti se pokusil s odcizenou platební kartou, kterou mu předal jiný mladý muž, úspěšný v tomto případě ale také nebyl,“ popsala policejní mluvčí Jana Kroutilová s tím, že v polovině září ještě společně s dalšími komplici odcizili v jihlavském obchodním domě zboží v hodnotě necelých pěti tisíc korun, které z prodejny odvezli dvěma nákupními vozíky, přivolaní policisté je následně vypátrali a dopadli.
„V říjnu obviněný muž vnikl na uzamčený dvůr a z kůlny odcizil dvě motorové pily. O týden později si ponechal mobilní telefon a platební kartu, které jejich majitel odložil v nočních hodinách v jihlavském zábavním podniku. Platební kartu opět zneužil, platil s ní v obchodech a neúspěšně se snažil o výběr hotovosti z bankomatu. 
V listopadu byl muž třikrát po sobě přistižen v různých obchodních domech při krádeži, z prodejen se snažil odnést bez zaplacení potraviny a drogistické zboží, které schovával pod oblečení.
Odcizené motorové pily, které obviněný muž po krádeži zpeněžil, se policistům podařilo vypátrat, zajistit a následně si je převzal zpět jejich majitel,“ doplnila Jana Kroutilová další trestnou činnost mladíka, který se jí dopouštěl přesto, že byl až do konce letošního ledna ve zkušební době podmíněnému trestu odnětí svobody. Policejní komisař zahájil trestní stíhání třiadvacetiletého muže z Jihlavy. „Muž byl obviněn z přečinu krádeže z části dokonaného a z části ve stádiu pokusu, dílem spáchaného ve spolupachatelství, dále z přečinu porušování domovní svobody, přečinu zatajení věci a přečinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku,“ uvedlJiří Vojtíšek, komisař oddělení obecné kriminality. Obviněnému muži hrozí trest odnětí svobody až na tři roky.

„Ve většině případů se obviněný muž dopustil trestného činu sám, v jednom případě měl ještě spolupachatele. Jejich trestnou činnost kriminalisté také prověřují. Získané věci muž po spáchání činu zpeněžil nebo je vyhodil, peníze používal pro svoji potřebu. Škoda, kterou způsobil, přesáhla částku dvacet tisíc korun,“ uzavřela tisková mluvčí.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
06.01.2017 11:33




0 +
 

Hlavní zprávy